Inleiding
FASE 1: De gamewereld begrijpen
FASE 2: de aantrekking tot het gamen begrijpen
FASE 3: Help je gamer naar een digitale balans
FASE 4: De vooruitgang behouden

De Vicieuze Cirkel van Verslaving

Het is een vicieuze cirkel waar 4 elementen telkens elkaar op dezelfde manier opvolgen en die het iemand heel lastig maakt om te stoppen met gamen.

1. (Problematisch) Gamen
2. Problemen in het echte leven
3. Schaamte
4. Wegvluchten van negatieve gedachten
En dan komen we terug bij 1: nog meer gamen.

Het begint heel simpel, je hebt iemand die met een bepaald gedrag start. Dat kan gamen zijn, maar dat kunnen ook andere verslavende middelen zijn zoals alcohol of drugs. Het begint onschuldig en de meeste houden het ook op deze manier. Echter sommige gamers gaan zo op in het gamen dat ze op den duur andere gebieden in het leven verwaarlozen. Daardoor ontstaan er steeds meer en meer problemen in het echte leven. Ze komen thuis met een slecht rapport, hebben minder sociale contacten, zijn vermoeid en hebben geen aandacht meer voor hun gezondheid en hygiëne. Deze gamers voelen zich met andere woorden slecht in hun vel.

Veel gameverslaafden erkennen niet dat hun verslavend gedrag de oorzaak is voor het ontstaan van problemen. Ondanks de ontkenning van een gameverslaving ervaren deze personen negatieve gevoelens en gedachten door de constante aanwezigheid van problemen. Mensen stellen hen vragen, elke dag worden er taken uitgesteld… Ze hebben het gevoel dat ze niet sterk genoeg zijn om iets aan de problemen te doen en voelen zich hierdoor schuldig.

In plaats van eerlijk te zijn en de problemen aanpakken, zoeken gamers hun oplossing in het middel dat hen al altijd een goed gevoel heeft opgeleverd. Ze vluchten weg van de negatieve gevoelens en gedachten door meer tijd te spenderen in de gamewereld. Zo ontstaat het verslavingspatroon dat blijft doordraaien in cirkels. De problemen worden nog groter, er komen meer en hevigere gevoelens van schuld naar boven en er moet nog meer worden gegamed om deze gevoelens te ontkomen.

Daarom ook dat vergroten van het schuldgevoel (een heel begrijpelijke reactie van ouders) zelden werkt bij gamers en vaak de drang naar het gamen nog groter gaat maken. Als je jezelf hierin herkent, geen paniek! In de komende hoofdstukken bieden we oplossingen om deze vicieuze cirkel te doorbreken.

Feedback: Hoe wordt gamen een probleem?

Gelieve eerst je feedback te versturen vooraleer door te gaan met het programma. Bedankt!

Scroll naar top