Concentratie tijdens het maken van je huiswerk of het studeren voor een toets is cruciaal. Te veel afleidingen kunnen ervoor zorgen dat je je schoolwerk niet afkrijgt of je niet aan je planning kunt houden. De meeste afleidingen zijn tegenwoordig digitaal, zoals je telefoon. Even een WhatsApp-bericht checken of door je Instagram-feed scrollen en voor je het weet ben je 20 minuten verder. Naast digitale prikkels zijn er ook andere factoren die je concentratie kunnen beïnvloeden. Hoe creëer je bijvoorbeeld de beste studieplek? Of welke muziek helpt je beter te focussen? Herken je dit probleem?
We vroegen BijlesHuis om enkele tips om zo min mogelijk afgeleid te raken van je schoolwerk door externe prikkels. Ontdek hun zes tips in dit blogartikel.
1. Creëer de ideale studieplek
Een goede studieplek zorgt ervoor dat je afleidingen beperkt en meer focus kunt leggen op je schoolwerk. Of je nu op één vaste studieplek studeert of verschillende afwisselt, zorg ervoor dat deze plek(ken) zo leeg mogelijk is/zijn, ….' Zorg ervoor dat deze plek zo leeg mogelijk is, en enkel noodzakelijke items aanwezig zijn, zoals je cursus, laptop, notitieschrift en schrijfgerei. Ook een stressbal of stimulitool zoals een fidget cube kunnen helpen om de focus te houden. Zo raak je minder snel afgeleid door andere, niet-noodzakelijke items. Het beste is om je telefoon helemaal niet in dezelfde ruimte te hebben als je studieplek. Als dat niet mogelijk is, geven we je verderop tips om hier het beste mee om te gaan.
2. Beperk je telefoongebruik
De ultieme tip is natuurlijk dat je gsm niet aanwezig is bij het studeren om afleidingen te vermijden, maar dat is voor veel studenten geen optie. In dat geval bestaan er wel een aantal apps om je gsm-gebruik te beperken, zodat je focus op je schoolwerk ligt.
Enkele voorbeelden van zulke apps zijn:
- Forest: Je plant een virtuele boom die groeit zolang je je telefoon niet gebruikt. Ga je toch op je telefoon, dan sterft de boom. Blijf je gefocust, dan bouw je een heel bos op! Bovendien helpen je inspanningen ook echt de natuur, want Forest plant echte bomen voor de succesvolle sessies van hun gebruikers.
- Offscreen Deze app helpt je smartphone-gebruik te beperken met drie functies. Het bevat een handige techniek: 25 minuten werken, 5 minuten pauze, en na elke 3-4 blokken een langere pauze. Daarnaast beschikt de app over een countdown-timer en cumulatieve tijdtellers. Als je de timer start en je telefoon neerlegt, krijg je een melding om weer aan het werk te gaan als je hem oppakt.
Naast deze apps of als alternatief ervan, is het verstandig om bij aanwezigheid van je telefoon je notificaties uit te schakelen of deze in stille modus te zetten. Ook kun je je gsm buiten je bereik of met het scherm naar beneden leggen. Zo ontneem je jezelf de mogelijkheid om op je scherm te kijken.
3. Muziek luisteren tijdens het studeren
Voor sommige studenten is muziek beluisteren tijdens het studeren een fijne manier om je extra te kunnen focussen op je taken. Voor anderen zorgt het juist voor afleiding. Als je wel tekstuele liedjes luistert, verwerken je hersenen namelijk automatisch de tekst. Je hersenen kunnen niet multitasken, dus gaat dit ten koste van de tekst die je probeert te lezen. Vaak werkt het om zachte, rustgevende muziek zoals klassiek, ambient of natuurlijke geluiden of witte ruis te luisteren. De muziek moet dus meer op de achtergrond van je brein spelen, zodat je focus kan blijven op je schoolwerk.
Indien je een liefhebber bent van muziek tijdens studeren, zorg je er het beste voor dat je het via een koptelefoon beluistert. Een koptelefoon blokkeert omgevingsgeluiden wat ertoe leidt dat je niet afgeleid raakt door externe prikkels. Je creëert als het ware je eigen coconnetje waarin je al je aandacht op het studeren vestigt.
Als laatste is het belangrijk dat je voor het studeren een lange playlist aanzet. Zo hoef je niet elke keer naar je muziekapp om een nieuw liedje te kiezen. Naast dat het je meer tijd kost, hoef je er niet over na te denken welk lied je erna gaat luisteren. Dit zorgt er opnieuw voor dat je hersenen met twee dingen tegelijk bezig zijn, iets wat ze dus niet goed kunnen.
4. Zorg voor een duidelijke planning of routine
Dit is vast niet de eerste keer dat je het hoort, maar een goede planning maakt wel degelijk verschil. Als je planning maakt waar je je aan weet te houden, dan zorg je voor routine. Daardoor kun je efficiënter je taken uitvoeren. Als je een uitsteller bent, is een goede planning de perfecte oplossing. Je houden aan de structuur die je jezelf oplegt en het afvinken van taakjes geeft voldoening en discipline om door te zetten. Als je het lukt om je aan de planning of routine te houden en discipline op te brengen, raak je minder snel afgeleid.
Moeilijke starters starten best met de leukste of kleinste taak. Maar bij veel studenten is het omgekeerde ook waar, ze verliezen hun motivatie en concentratie snel en dan werkt het motiverender om te eindigen met de kleine en leukere taken. Daarnaast helpt het ook om talen en niet-talen af te wisselen, doe- en maakwerk af te wisselen,… Bij een goede uitvoering is er daarnaast meer tijd voor leuke dingen.
5. Neem regelmatig pauzes
Werk in 3-4 blokken met 25 minuten studeren, 5 minuten pauze en na de blokken een langere pauze van 30 Ã 45 minuten. Gemiddeld ligt de concentratieboog van een persoon tussen de 20 en 45 minuten, dus is het belangrijk dat je regelmatig even stopt met je schoolwerk.
In deze pauzes is het goed om te bewegen en is het prettig om een andere ruimte op te zoeken. Zo ben je even weg van de plek die je hersenen associëren met studeren en kun je meer tot rust komen. Probeer ook zo veel mogelijk schermen te vermijden. Zeker als je schoolwerk maakt op je laptop is het goed voor je ogen om even uit te rusten en niet naar een scherm te hoeven staren. Door op de juiste manier pauzes in te plannen en te houden, stijgt je productiviteit en ben je minder vatbaar voor afleidingen.
6. Zorg voor voldoende slaap, beweging en een gezond eetpatroon
Dit zal natuurlijk evident klinken, maar het is dan ook cruciaal. Als je in een drukke periode veel huiswerk moet maken en toetsen moet voorbereiden, is het belangrijk dat je de energie hebt om te concentreren. Een ongezond eetpatroon, weinig beweging en weinig slaap maakt dat je sneller je focus verliest en afgeleid raakt. UZ Gent geeft je wat tips voor een betere nachtrust, zodat je overdag 100% bij de les bent!
Met deze 6 tips kun je afleidingen tijdens je schoolwerk zo veel mogelijk weerstaan. Heb je moeite met leren leren, een specifiek vak als Frans of wiskunde of loop je tegen een ander leerprobleem aan? BijlesHuis helpt je aan de perfecte lesgever voor elke hulpvraag! En bij GameChangers kun je altijd terecht voor coaching over game- en schermgebruik in balans.