De GameChangers-ervaring van Maarten (22)

Maarten wou de beste gamer zijn
Maarten wou de beste gamer te zijn, en dit speelde een belangrijke rol in zijn gameverslaving. Dankzij GameChangers veranderde dit.

In ons werk bij GameChangers zien we vaak een verband tussen problematisch gamegedrag en de obsessie met prestatie. Deze focus op competitie, en de drang om de beste te zijn, kan leiden tot een vicieuze cirkel waarbij gamers steeds meer tijd en energie in games investeren.

Ook onderzoek heeft uitgewezen dat mensen die problematisch gamen meer belemmerende gedachten hebben over:

  1. Ik moet de beste zijn.
  2. Ik heb spijt van problemen door gamen.
  3. Hoe belangrijk is gamen in mijn leven.

Maarten (22) ervoer dit aan den lijve. Hij worstelde met een gameverslaving die zijn levenskwaliteit negatief beïnvloedde. Hij gamede excessief, zowel op zijn pc als op zijn gsm, en besteedde hele dagen aan games zoals Overwatch en Clash Royale.

Het verhaal van Maarten (22 jaar)

"Het was tijd om hulp te zoeken", vertelt Maarten. Hij kwam via zijn vader terecht bij Gamechangers, waar hij begeleid werd door Bavo. Tijdens de sessies ontdekte Maarten dat zijn drang om de beste te zijn, een belangrijke rol speelde in zijn gameverslaving.

Wat bij mij vooral aan de basis lag, is dat ik graag 'de beste' wou zijn. Ik wou steeds zo hoog mogelijk op de leaderboards komen.

Deze competitiedrang zorgde ervoor dat Maarten zijn zelfwaarde ontleende aan zijn prestaties in games. "Gamen, daar was ik goed in, maar in niet veel anders. Daardoor haalde ik mijn voldoening en zelfwaarde voornamelijk daaruit." Op momenten dat hij meer verloor dan won, haalde hij helemaal geen plezier uit het gamen zelfs.

Met de hulp van Bavo leerde Maarten om zijn focus te verleggen en gamen weer te zien als een vorm van ontspanning. "Bavo heeft me geholpen om na te denken over wat ik wil doen en wie ik wil zijn in het leven. Door dit ander perspectief ben ik dan met een andere ingesteldheid gaan gamen."

na te denken over wat ik wil doen en wie ik wil zijn in het leven

Maarten gamet nog steeds, maar nu met een gezondere mindset. "Het is niet zo dat ik nu nauwelijks of totaal niet meer game. Ik heb gewoon een gezondere relatie met het gamen.

In plaats van mijn toevlucht te zoeken in games, speel ik nu gewoon om even wat plezier te hebben.

Maarten's verhaal is een inspirerend voorbeeld van hoe je met de juiste begeleiding een gameverslaving kunt overwinnen en een gezonde balans kunt vinden tussen gamen en andere belangrijke aspecten van het leven.

Herken je jezelf, je kind of je partner in het verhaal van Maarten?

Neem vandaag nog de eerste stap naar een gezondere relatie met gamen. Plan een vrijblijvend kennisgesprek met ons en ontdek hoe we je kunnen helpen.

Blijf op de hoogte over nieuwe artikels

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Deel dit artikel

Meer artikels

Online bescherming van onze jongeren
Schermgebruik

Meer online veiligheid voor jongeren dankzij AADC

Het internet is een fantastische plek vol mogelijkheden, maar het brengt ook risico’s met zich mee, vooral voor kinderen en jongeren. Gelukkig is er de UK Age-Appropriate Design Code (AADC), een reeks van 15 normen die de online privacy en veiligheid van jonge gebruikers helpen beschermen.

Scroll naar boven
[]