Welke app's en apparaten helpen je bij schermtijd? - GameChangers

Welke app’s en apparaten helpen je bij schermtijd?

Tools om schermtijd aan te pakken

Stel je voor: de afgesproken scherm- of gametijd is op. Je wilt dat ze komen eten, aan hun huiswerk
beginnen of gaan slapen, en je krijgt te horen dat ze “nog 5 minuten” nodig hebben. 5 minuten worden 10, 15 of zelfs 30 minuten, tot je geduld overloopt en je kwaad de stekker uittrekt. Herkenbaar?

Dergelijke situaties zijn voor niemand fijn en zorgen voor een hele hoop extra stress. Jij moet telkens het slechte nieuws gaan brengen, je voelt je constant de boeman, en na verloop van tijd verzuurt de relatie met je kind. Het vraagt ook telkens enorm veel energie. Er zullen dagen zijn wanneer je gewoon geen zin of energie hebt om met hen in discussie te gaan. 

Daarom helpt het om tools in te schakelen die het ‘vuile’ werk voor je opknappen! Beeld je even in dat je een systeem had dat het internet vanzelf laat uitvallen wanneer de afgesproken tijdslimiet bereikt is. Hoe fijn zou dat niet zijn? Niet meer vragen, smeken, duwen en trekken om te stoppen. Dat is perfect mogelijk, ook al vraagt het wel een inspanning om in te stellen.

schermgebruik

Hoofdstukken in dit artikel

Er zijn verschillende tools die je kunnen helpen om automatisch schermtijd of schermvrije momenten in te lassen, zodat je niet elke keer in discussie hoeft te gaan. De mogelijkheden zijn gevarieerd. Zo kan je bijvoorbeeld:

• vaste tijden instellen waarop bepaalde applicaties op de smartphone geblokkeerd zijn, zoals geen games op de smartphone ’s nachts, ’s morgens, tijdens schooluren, huiswerk en etenstijd.

• een globale limiet instellen van maximum schermtijd per dag of week op de smartphone, tablet, console of PC.

• toegang tot het internet via WiFi en 4G op vaste momenten blokkeren, waardoor al die toestellen een pak minder interessant (en minder verslavend) worden.

We hebben enkele van de meest courante en meest gebruiksvriendelijke methodes verzameld om thuis schermtijd in te stellen. Je hoeft ze niet allemaal tegelijk te gaan gebruiken. Begin klein en zie wat voor jullie het beste werkt. In een mum van tijd krijg je je huis schermproof!

Circle Home plus om schermgebruik aan te pakken

Circle Home Plus

 
Circle Home Plus is een modem voor draadloos internet (WiFi) die je koppelt aan je huidige router. In
deze modem kan je instellen wie wanneer toegang heeft tot het internet. Hij is vrij gebruiksvriendelijk
en laat je als ouder heel makkelijk voor elk gezinslid en toestel aparte limieten instellen (ook voor je
partner 😉). Circle is vooral handig als je verschillende gezinsleden in huis hebt van verschillende leeftijden en aparte beperkingen wenst in te stellen per 
kind (of volwassene). 

Zonder internetverbinding worden smartphones, tablets, computers, enzovoort een pak minder interessant. Je kan ook een extra applicatie toevoegen om het 4G verbruik te beperken (internet via de telefoonmasten), zodat ze niet via 4G online gaan. Je kan Circle Home Plus op bol.com aanschaffen. Inbegrepen in de prijs zit een jaar toegang tot hun app waarmee je extra mogelijkheden hebt om schermgebruik makkelijk op je telefoon te beheren.

Ouderlijk Toezicht

 
Elk toestel heeft dankzij ouderlijk toezicht mogelijkheden om toegang tot websites, applicaties en
internet te blokkeren. Als ouder kan je deze beperkingen instellen. Zeker voor jonge kinderen is dit een
handige manier om hun schermgebruik op te volgen en te limiteren. Ook aankopen kan je hiermee beperken, zodat het geld op je bankrekening niet in rook
opgaat. Afhankelijk van het toestel kan je deze zelfs bedienen via je eigen telefoon. Deze optie is handig wanneer je snel kleine wijzigingen moet maken, bijvoorbeeld tijdens het invullen van een online test of taak.
 
In het onderstaande kader kan je de links vinden over hoe je ouderlijk toezicht kan instellen:
 

Schermtijd en Digitaal Welzijn

 
Zowel Apple als Google hebben ook tools ontworpen specifiek om schermtijd te meten en te beperken.
Dit is handig om samen met je kind doelen te stellen, deze op te volgen en schermtijd bespreekbaar
te maken. Je kan ook makkelijk limieten instellen voor je kind.

Apple iOS (iPhone, iPad)

SchermtijdGoogle Android (Samsung, LG, Huawei,…)

Digitaal Welzijn (Engelse versie)

Family Link

Beperkingen op de Modem

 
Je kan rechtstreeks beperkingen instellen op je modem/router. Niet elke provider biedt deze mogelijkheid aan en vaak is deze niet zo gebruiksvriendelijk. Hiervoor kan je best bij je provider eens horen. In België weten we dat routers van Proximus en Orange de toegang tot het internet kunnen blokkeren voor verbonden toestellen op specifieke tijdstippen. Bij Telenet was er een mogelijkheid via het Telenet Security Pack, maar dit is momenteel niet meer beschikbaar.

 
Voorbeeld Proximus

Afhankelijk van de modem, kan je via de configuratiepagina http://192.168.1.1/ een tijdslimiet instellen onder “Toegangscontrole” en dan “Ouderlijk Toezicht”.

Kies het toestel. Alles dat je daarna in de tabel
rood kleurt, zal geen toegang meer hebben tot
internet.
proximus ouderlijk toezicht
Orange parental control
Voorbeeld Orange

Afhankelijk van de modem, kan je via de configuratiepagina http://192.168.0.1/ een tijdslimiet instellen onder “Jouw Netwerk” en dan “Parental control”.
 
Van hieruit kan je toegang plannen voor specifieke toestellen of sites blokkeren voor alle gebruikers.

Een eenvoudig alternatief is om een tijdschakelklok op het stopcontact van de modem aan te sluiten, zodat deze vanaf een bepaald uur uitvalt. Dit toestel wordt vaak gebruikt om energie te besparen, maar kan ook ingezet worden om een harde grens te stellen aan het scherm- of internetgebruik in huis.

Tijdschakelklok om schermgebruik aan te pakken

Omzeilen is makkelijk door de klok te verwijderen, maar daar had een moeder de oplossing voor gevonden: ze had deze in een kast gestoken mét slot, waardoor haar zoon er niet bij kon. Af en toe ga je creatief uit de hoek moeten komen!

Merk op dat er geen 100% betrouwbare manier is om het internetgebruik van je kinderen te begrenzen. De kans bestaat dat de cijfers niet kloppen of dat je kinderen alsnog een manier vinden om de beperkingen te omzeilen. Bovenstaande tips gaan je helpen om de eerste maatregelen te nemen, schermvrije momenten af te dwingen en evenwichtig schermgebruik bespreekbaar te maken. Het blijft nog steeds belangrijk om goed met elkaar te communiceren en afspraken te maken, voor zover mogelijk.

Combineer je vindingrijkheid met bovenstaande stappen, en je bent uitstekend op weg om thuis schermtijd af te bakenen en je kind verder te helpen naar een evenwichtig on- en offlineleven!

Dit artikel is tip 4 van 7 uit ons nieuw e-book “Eerste hulp bij gamegevallen“. Volgende week kan je de volgende tip lezen, of download nu al gratis het e-book hier.

Blijf op de hoogte over nieuwe artikels

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Meer artikels

Getuigenis gamer

Kersverse papa Leander vindt zijn digitale balans

Enige tijd geleden kwam ik in contact met Leander (28), een kersverse papa en gamer. Hij worstelde er echter mee om z’n gamen in evenwicht te houden en het zorgde thuis voor veel discussie.  Hij schreef in zijn mail: “Ons gezinnetje is onlangs uitgebreid en ik vind het moeilijk om te minderen met gamen, om

Vader speelt met zoon op het strand
Tips voor ouders

Hoe je de vakantie overleeft met gamers in huis

De lockdown is net voorbij en de vakantie staat al voor de deur. Voor sommige ouders een leuke tijd waar ze met de familie naar uitkijken, voor anderen eerder een bron van bezorgdheid. De structuur van school valt opnieuw weg en in de plaats komt weer zo’n heel lange, lege periode. Wat doe je met

Scroll naar top