Welke app's en apparaten helpen je bij schermtijd? - GameChangers

Welke app’s en apparaten helpen je bij schermtijd?

Tools om schermtijd aan te pakken

Handige Tools om schermtijd te berperken

Stel je voor: de afgesproken scherm- of gametijd is op. Je wilt dat ze komen eten, aan hun huiswerk
beginnen of gaan slapen, en je krijgt te horen dat ze “nog 5 minuten” nodig hebben. 5 minuten worden 10, 15 of zelfs 30 minuten, tot je geduld overloopt en je kwaad de stekker uittrekt. Herkenbaar?

Dergelijke situaties zijn voor niemand fijn en zorgen voor een hele hoop extra stress. Jij moet telkens het slechte nieuws gaan brengen, je voelt je constant de boeman, en na verloop van tijd verzuurt de relatie met je kind. Het vraagt ook telkens enorm veel energie. Er zullen dagen zijn wanneer je gewoon geen zin of energie hebt om met hen in discussie te gaan. 

Daarom helpt het om tools in te schakelen die het ‘vuile’ werk voor je opknappen! Beeld je even in dat je een systeem had dat het internet vanzelf laat uitvallen wanneer de afgesproken tijdslimiet bereikt is. Hoe fijn zou dat niet zijn? Niet meer vragen, smeken, duwen en trekken om te stoppen. Dat is perfect mogelijk, ook al vraagt het wel een inspanning om in te stellen.

schermgebruik

Er zijn verschillende tools die je kunnen helpen om automatisch schermtijd of schermvrije momenten in te lassen, zodat je niet elke keer in discussie hoeft te gaan. De mogelijkheden zijn gevarieerd. Zo kan je bijvoorbeeld:

• vaste tijden instellen waarop bepaalde applicaties op de smartphone geblokkeerd zijn, zoals geen games op de smartphone ’s nachts, ’s morgens, tijdens schooluren, huiswerk en etenstijd.

• een globale limiet instellen van maximum schermtijd per dag of week op de smartphone, tablet, console of PC.

• toegang tot het internet via WiFi en 4G op vaste momenten blokkeren, waardoor al die toestellen een pak minder interessant (en minder verslavend) worden.

We hebben enkele van de meest courante en meest gebruiksvriendelijke methodes verzameld om thuis schermtijd in te stellen. Je hoeft ze niet allemaal tegelijk te gaan gebruiken. Begin klein en zie wat voor jullie het beste werkt. In een mum van tijd krijg je je huis schermproof!

Circle Home plus om schermgebruik aan te pakken

Cirkel Home Plus

 
Circle Home Plus is een modem voor draadloos internet (WiFi) die je koppelt aan je huidige router. In
deze modem kan je instellen wie wanneer toegang heeft tot het internet. Hij is vrij gebruiksvriendelijk
en laat je als ouder heel makkelijk voor elk gezinslid en toestel aparte limieten instellen (ook voor je
partner 😉). Circle is vooral handig als je verschillende gezinsleden in huis hebt van verschillende leeftijden en aparte beperkingen wenst in te stellen per 
kind (of volwassene). 

Zonder internetverbinding worden smartphones, tablets, computers, enzovoort een pak minder interessant. Je kan ook een extra applicatie toevoegen om het 4G verbruik te beperken (internet via de telefoonmasten), zodat ze niet via 4G online gaan. Je kan Circle Home Plus op bol.com aanschaffen. Inbegrepen in de prijs zit een jaar toegang tot hun app waarmee je extra mogelijkheden hebt om schermgebruik makkelijk op je telefoon te beheren.

Tijdschakelklok

Een eenvoudig alternatief is om een tijdschakelklok op het stopcontact van de modem aan te sluiten, zodat deze vanaf een bepaald uur uitvalt. Dit toestel wordt vaak gebruikt om energie te besparen, maar kan ook ingezet worden om een harde grens te stellen aan het scherm- of internetgebruik in huis.

Tijdschakelklok om schermgebruik aan te pakken

Omzeilen is makkelijk door de klok te verwijderen, maar daar had een moeder de oplossing voor gevonden: ze had deze in een kast gestoken mét slot, waardoor haar zoon er niet bij kon. Af en toe ga je creatief uit de hoek moeten komen!

Merk op dat er geen 100% betrouwbare manier is om het internetgebruik van je kinderen te begrenzen. De kans bestaat dat de cijfers niet kloppen of dat je kinderen alsnog een manier vinden om de beperkingen te omzeilen. Bovenstaande tips gaan je helpen om de eerste maatregelen te nemen, schermvrije momenten af te dwingen en evenwichtig schermgebruik bespreekbaar te maken. Het blijft nog steeds belangrijk om goed met elkaar te communiceren en afspraken te maken, voor zover mogelijk.

Combineer je vindingrijkheid met bovenstaande stappen, en je bent uitstekend op weg om thuis schermtijd af te bakenen en je kind verder te helpen naar een evenwichtig on- en offlineleven!

Applicaties: Schermtijd en Digitaal Welzijn

 
Zowel Apple als Google hebben ook tools ontworpen specifiek om schermtijd te meten en te beperken.
Dit is handig om samen met je kind doelen te stellen, deze op te volgen en schermtijd bespreekbaar
te maken. Je kan ook makkelijk limieten instellen voor je kind.

Apple iOS (iPhone, iPad)

SchermtijdGoogle Android (Samsung, LG, Huawei,…)

Digitaal Welzijn (Engelse versie)

Family Link

Blijf op de hoogte over nieuwe artikels

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Meer artikels

Agressie bij gamen: waar komt het vandaan en wat kan je doen?
Uncategorized

Agressie bij gamen: waar komt het vandaan en wat kan je doen?

Er zijn heel wat effecten van gamen. Is agressie hier één van? Eén van de vragen die ouders zich vaak stellen is, of gamen een persoon agressief kan maken. In de games van vandaag zijn er veel voorbeelden te zien van geweld, zoals: Call Of Duty, Grand Theft Auto, Mortal Kombat etc. dit is niet

Apestaartjaren 2020: Onderzoek over Gaming bij de Vlaamse jeugd
Blog

Apestaartjaren 2020: Onderzoek over Gaming bij de Vlaamse jeugd

Apestaartjaren onderzoekt om de 2 jaar de digitale leefwereld van de Vlaamse jeugd tussen 6 en 18 jaar. Op 29 oktober heeft Apestaartjaren de cijfers uitgebracht over gaming (met uitzondering van de coronaperiode). In het rapport zien ze 3 tendensen ten opzichte van 2018. Uit de data blijkt dat meer jongeren samen gamen, dat smartphone

Scroll naar top