Vincent (19 jaar) getuigt over zijn problematisch schermgebruik.

Meer tijd voor koken na aanpakken overmatig schermgebruik
Vincent, een 19-jarige jongen, kwam in april terecht bij ons GameChangers traject voor ondersteuning in zijn strijd tegen overmatig schermgebruik.

Vincent, een 19-jarige jongen, kwam in april terecht bij ons GameChangers traject voor ondersteuning in zijn strijd tegen overmatig schermgebruik. Zijn verhaal begint met het moment waarop zijn moeder, bezorgd over zijn situatie, besloot hulp te zoeken. Vincent was gestopt met school, niet omdat hij het niet aankon, maar omdat hij te veel tijd doorbracht met gamen en schermgebruik zoals eindeloos scrollen op Instagram en TikTok. Zijn schoolwerk bleef liggen, en dat leidde uiteindelijk tot zijn besluit om contact op te nemen met een begeleidingstraject.

“Mijn mama zei dat we een oplossing moesten vinden,” vertelt Vincent. “Zij wist van een vriendin dat haar zoon ook jullie hulp had gezocht en dat dat had geholpen. Zo ben ik hier terechtgekomen.”

Na een intakegesprek over zijn overmatig game- en schermgebruik voelde Vincent zich hoopvol. Hij merkte al snel dat het team achter het traject oprechte steun bood, zonder een bazige of zakelijke toon. Het voelde anders dan andere ervaringen; het ging hier om echte hulp, niet om winstbejag. Het gaf hem de motivatie om te starten en stappen te zetten in de juiste richting. Een belangrijk inzicht dat hij verwierf, was dat hij zijn tijd op een meer zinvolle manier kon besteden dan aan het scherm gekluisterd te zijn.

“De meeste tijd die je op het scherm doorbrengt, kun je op een andere manier besteden: bij familie, door leuke dingen te doen, te koken of te sporten,” legt Vincent uit.

Een opvallende oefening die hem is bijgebleven, was de oefening over schermgebruik waarbij hij bewust de drang moest weerstaan om door Instagram-reels te scrollen. Het geluid werd irritant, en dit opende zijn ogen voor de leegte van deze activiteit. Het hielp hem inzien dat die filmpjes niet bijdroegen aan zijn welzijn of plezier. Deze ervaring was een keerpunt in zijn traject.

“Ik besefte dat het maar stomme filmpjes zijn die niets toevoegen aan mijn geluk,” zegt Vincent. “Het gaf me een ander perspectief op hoe ik mijn tijd wil besteden.”

Meer tijd voor koken na aanpakken overmatig schermgebruik

Nu, enkele maanden later, is Vincent trots op de enorme verbetering die hij heeft geboekt. Zijn schermgebruik is teruggebracht van negen uur per dag naar gemiddeld twee uur. Hij voelt zich vrijer in zijn hoofd en ervaart minder de drang om constant op zijn telefoon te zitten. Zijn advies aan leeftijdsgenoten is simpel, maar krachtig: breng meer tijd door met familie en besteed je tijd aan dingen die echt belangrijk zijn.

“Spendeer meer tijd met je familie en doe leuke dingen samen, zoals koken. Die momenten blijven het meeste bij, en daar haal ik nu het meeste plezier uit,” aldus Vincent.

Wil je ook werken aan je schermgedrag en schermgebruik?
Contacteer ons vrijblijvend om te zien hoe we jou kunnen helpen.

Blijf op de hoogte over nieuwe artikels

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Deel dit artikel

Meer artikels

Scroll naar boven
[]