Evenwichtig schermgedrag vanaf de eerste schooldag

Schermtijd tijdens schooltijd

Klaar voor de meest buitengewone schoolstart ooit?

In normale tijden was het voor veel leerlingen al een klus om na 2 maanden vakantie, geen verplichtingen en een overvloed aan vrije tijd terug de aandacht bij de les te houden. Nu hebben veel jongeren haast 5 maanden thuiszitten achter de rug. Voor sommigen betekende dit hele dagen achter het scherm: chatten, filmpjes bekijken of gamen.

  • Enthousiaste schoolgaande kinderen
  • Mondmasker
  • Social distance
  • Goede afspraken en maatregelen over schermtijd thuis

We merken dat schermtijd voor redelijk wat discussies en frustraties zorgde thuis. Daarom hebben we voor het nieuwe schooljaar een handige checklist samengesteld: hoe je jouw kind ondersteunt naar evenwichtig schermgedrag. Zo keert de rust terug in de woonkamer, vermijd je dat schermgebruik uit de hand loopt en dat het een negatieve impact heeft op de schoolprestaties en ontwikkeling van je kind.

Toon interesse in hun leefwereld

Samen-Gamen

Kijk met een open, geïnteresseerde houding naar hun online activiteiten. Er zijn best wel veel leuke, creatieve zaken die ze doen. Toon interesse, speel eens mee en vermijd vooral om te snel te gaan veroordelen.

Plan activiteiten in

Met andere gezinnen activiteiten ondernemen

Plan samen met hen verschillende leuke naschoolse (offline) activiteiten in. Ga na wat de interesses zijn van je gezinsleden en stip op voorhand uit welke activiteiten er op het programma staan. Zo heeft iedereen wel iets om naar uit te kijken. Je kan andere mensen buiten het gezin uitnodigen zoals vrienden, collega’s en leeftijdsgenoten. Let wel dat je je bubbel niet overschrijdt. 

Maak duidelijke afspraken

Afspraken maken over schermtijd

Maak glasheldere afspraken over schermtijd: wat, wanneer, hoe, hoe lang. Maak het simpel en opvolgbaar. In verband met gamen helpt het om af te spreken wanneer ze hun laatste spelletje mogen beginnen in plaats van wanneer ze moeten stoppen.

Focus op schermvrije momenten

Houd schermen weg tijdens het eten

Bij tieners is het opvolgen van schermtijd niet zo evident gezien de vele toestellen waartussen ze switchen. Maak dan eerder afspraken over vaste schermvrije momenten, zoals tijdens het eten, na een bepaald uur ‘s avonds en een vaste familieavond in de week.

Leer hen omgaan met verantwoordelijkheid

Verantwoord omgaan met schermen en games

Willen ze meer schermtijd? Koppel dat dan aan meer verantwoordelijkheid. Als ze bereid zijn meer mee te helpen thuis, zélf tijdig hun huiswerk te maken, sociale contacten te onderhouden, enzovoort, kan je dit koppelen aan meer vrijheid voor hun.

Gebruik handige apparaten

Bouw een systeem waardoor de toestellen of het internet vanzelf uitvallen als hun tijd op is. Zo hoef jij niet telkens de boeman te spelen. Gebruik instellingen voor ouderlijk toezicht of andere hulpmiddelen zoals een schakelklok op de modem.

Laat hen vervelen

Wat te doen als tiener zich verveelt

Het is OK als ze zich tijdens schermvrije momenten vervelen! Ga niet te snel oplossingen bedenken voor je kind als hij niet weet wat te doen. Laat hem zelf even nadenken. Verveling is de eerste stap naar creativiteit.

Welke tips heb jij nog? We horen het graag! 

Blijf op de hoogte over nieuwe artikels

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Deel dit artikel

Meer artikels

8 Tips om beter te studeren tijdens de examens cover
Tips voor gamers

8 Tips om beter te studeren tijdens de examens

De examens zijn weer begonnen. Hoe help je gamende jongeren door deze periode heen? Moet je hen nog steeds laten gamen of helemaal niet? Dit zijn belangrijke vragen die je jezelf als ouder moet stellen. Hier zijn een paar tips die je zeker zullen helpen: Dagelijks opvolgen, afwisseling zoeken, en online blijven. Lees verder voor meer tips!

Scroll naar boven
[]