Hoe je de vakantie overleeft met gamers in huis

Vader speelt met zoon op het strand

De lockdown is net voorbij en de vakantie staat al voor de deur. Voor sommige ouders een leuke tijd waar ze met de familie naar uitkijken, voor anderen eerder een bron van bezorgdheid. De structuur van school valt opnieuw weg en in de plaats komt weer zo’n heel lange, lege periode. Wat doe je met kinderen die niets liever doen dan heel de tijd gamen of op sociale media zitten? Enerzijds is het makkelijk om hen te laten doen, want dan ze zijn rustig. Intuïtief voel je echter aan dat het niet gezond kan zijn om dat een hele dag lang te doen en dat klopt. Kinderen hebben behoefte aan tijd buiten, samen met anderen en een goede mix van activiteiten.

Mogelijks heb je al een aantal activiteiten gepland, ga je samen op vakantie of gaan ze op kamp. De grootste uitdaging is vaak de tijd tussenin. De lege dagen en weken waar nog niets is gepland. Gelukkig zijn er manieren om je kinderen buiten te krijgen, leuke activiteiten te laten doen en te helpen groeien. Hier geef ik enkele tips.

1. CREËER SCHERMVRIJE MOMENTEN & ZONES

Sociale media en games in het bijzonder hebben een sterke aantrekking op veel jongeren. Zonder dat ze uit huis hoeven te komen voelen ze zich online verbonden met hun vrienden, hebben ze volledige controle over hun acties in de virtuele wereld en volbrengen ze moeilijke opdrachten en spannende taken. Games kunnen makkelijk je hele dag vullen als dit niet wordt begrensd.

Maar het is zo belangrijk voor hen dat zich ook op andere vlakken ontwikkelen. Veel van deze ‘andere’ activiteiten zoals een boek lezen of een wandeling maken kunnen echter niet concurreren met de aantrekking van de online wereld. Zolang er onbeperkt toegang is tot het internet, gaan veel van je pogingen hen iets anders te laten doen in het water vallen.

Daarom kan je op voorhand regels en afspraken te maken over schermtijd. Bijvoorbeeld enkel na 17u en tot max 21u op de PC. Ook de smartphone, tablet en console hebben even ‘vakantie’ nodig. Belangrijk is dat er vaste momenten zijn overdag waar schermen niet toegelaten zijn en jongeren een andere tijdsinvulling moeten zoeken. Dit stimuleert hun creativiteit en helpt hen om te gaan met verveling.

Wat bij andere ouders al geholpen heeft:

 • Vermijd schermen als eerste activiteit in de ochtend.
 • Voer een wekelijkse schermvrije avond of dag in. Je kan er een vast familiemoment van maken.
 • Breng schermen naar een gemeenschappelijke ruimte.
 • Leg in ieder geval beperkingen op het internet ‘s nachts om te vermijden dat hun dagen en nachten omwisselen.
 • Neem de afstandsbediening, controllers, consoles of laptops mee naar het werk of stel beperkingen in.

2. VUL LEGE MOMENTEN IN MET ZINVOLLE ACTIVITEITEN

Ongetwijfeld één van de grootste oorzaken waarom jongeren soms uren online zijn is uit verveling. Ze hebben niets ‘beters’ te doen.

Help hen de lege tijd op te vullen door samen op voorhand leuke, zinvolle en sociale activiteiten in te plannen. Beperkingen opleggen over schermtijd zal enorm helpen bij jongeren die in niets ‘zin’ hebben. Dat sportkamp of zwembadbezoek lijkt al een pak aantrekkelijker als er thuis geen internet aan staat overdag! Je zelfs kan overwegen om hen game-tijd te laten ‘verdienen’ door eerst andere activiteiten te doen.

Er zijn verschillende soorten activiteiten en het helpt om een goede mix te hebben.

SOCIALE ACTIVITEITEN

Ideaal om tijd met de familie of vrienden te spenderen en wat tijd buiten te zijn. Enkele ideeën:

 • Sport- of jeugdkampen
 • Kunst, muziek, musea, concerten, cinema.
 • Paintball, escape rooms, karten, bowling, minigolf
 • In de natuur, picknicken, kamperen, naar een recreatiepark, zwemmen, wandeling met de hond.
 • Bordspelen, kaarten of zelfs eens meespelen met hun spellen!
 • In België zijn ook Rebootkampen, speciale kampen voor gamers van 15-18, een aanrader.

SOLO ACTIVITEITEN

Er zullen altijd momenten zijn dat ze alleen thuis zitten, eventueel met weinig energie om buiten te gaan. Het helpt om voorbereid te zijn door activiteiten te hebben klaarstaan die ze kunnen doen, zonder dat ze afhankelijk zijn van anderen. Ook activiteiten waar ze uit kunnen leren en groeien zijn waardevol. Enkele voorbeelden:

 • Interessante magazines/kranten/boeken thuis hebben liggen.
 • (Leren) koken, ontbijt maken, de was doen.
 • Tekengerief, fotografie, knutselwerk, schilderen, instrumenten spelen.
 • Allerlei denkoefeningen, puzzels maken, sudoku’s.

Zeker oudere tieners willen zich nuttig bezighouden. Vrijwilligerswerk of een bijverdienste zijn daar ideaal voor. Zoals:

 • Redder
 • Kampleider
 • Babysitten
 • Bijles geven
 • Horeca
 • Stage doen

Eventueel kan thuis werkjes doen ook helpen om bij te verdienen, zoals:

 • Gras maaien
 • Koken
 • Afwassen
 • klussen

3. STEL EEN TEAM SAMEN

Je bent zeker en vast niet de enige ouder die met deze uitdaging zit. Stel een team samen met andere ouders. Het helpt enorm om de ‘last’ te delen om de vakantie nuttig in te vullen. Zeker als je tussendoor ook nog moet gaan werken.

Welke ouders van vrienden van je kind kan je contacteren? Welke families kan je nog eventueel uitnodigen? Samen sta je zoveel sterker. Je hoeft het niet alleen te doen!

Bespreek met hen hoe je enkele dagen kan invullen. Naar het park gaan, het zwembad, het strand,… het is zoveel leuker om met vrienden te doen, zowel voor jou als je kind, en daarnaast hoeft elke ouder er niet telkens bij te zijn. Zo heb jij tijd om te gaan werken of zelf even te ontspannen!

4. GIET ALLES IN EEN OVERZICHTELIJKE PLANNING

Als er niets anders gepland is, dan is de online wereld een makkelijk tijdverdrijf. Begin al op voorhand zoveel mogelijk van de vakantie in te plannen om de lege, ‘saaie’ momenten op te vangen.

Een planning zorgt voor structuur, routine en duidelijkheid. Iets waar jongeren (en vooral gamers) enorm veel behoefte aan hebben. Daarnaast geeft het hen iets om naar uit te kijken. Dit vraagt werk, maar het is zeker de moeite waard!

Enkele tips:

 • Start de dag met activiteiten of verantwoordelijkheden om te vermijden dat je kinderen tot ‘s middags door slapen (of gamen).
 • Start de dag niet met uitstelgedrag. Dat gedrag zet aan om die dag nog minder te doen. 
 • Maak het zichtbaar en voelbaar: schrijf de planning op en maak het makkelijk toegankelijk, door het bijvoorbeeld aan de frigo te hangen
 • Houd een vaste structuur aan. Hoe meer routine, hoe makkelijker voor kinderen om te onthouden.
 • Zorg voor vaste wekelijkse momenten, zoals een schermvrije avond waar je met de familie gezelschapsspellen speelt, of een avond in de week waar je wekelijks vrienden uitnodigt of bij hen langs gaat.

Het kan soms een hele uitdaging zijn, maar we zijn ervan overtuigd dat je met schermvrije momenten, leuke alternatieve activiteiten, een sterk team van ouders en een overzichtelijke planning al een heel eind ver komt. Nog een fijne vakantie!

Vond je dit artikel waardevol en wil je graag meer weten? Heb je vragen die je graag persoonlijk wil stellen? Om ouders een extra duwtje in de rug te geven, organiseren we gratis zomer webinars. Klik hier om een kijkje te nemen.

Blijf op de hoogte over nieuwe artikels

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Deel dit artikel

Meer artikels

Verslag van onze impact in 2023. cover
Gameverslaving

Verslag van onze impact in 2023.

In het voorjaar van 2023 begonnen we onze impact te meten via Impact Track, gedreven door de cruciale vraag: Hoe effectief zijn onze activiteiten echt? Na een jaar van nauwgezette data-analyse, zijn we verheugd onze eerste bevindingen te delen.

Een blik op gameverslaving en preventie in Aalst cover
Gameverslaving

Een blik op gameverslaving en preventie in Aalst

Stad Aalst neemt het voortouw in de strijd tegen gameverslaving bij jongeren door samen te werken met organisaties en ervaringsdeskundigen zoals met GameChangers. Met een focus op mediawijsheid, veilig online gedrag en de balans tussen online en offline leven, streeft Stad Aalst naar een gezondere digitale omgang voor haar inwoners.

Scroll naar boven