Heb je wel eens het gevoel gehad dat je er helemaal alleen voor staat? Dat weinig mensen je begrijpen? Dat je moeilijk vrijuit kan praten over schermtijd thuis? Je bent niet alleen!
We merken dat bezorgdheden, discussies en frustraties rond schermtijd vaak binnenshuis worden gehouden. Voor ouders is het moeilijk om hierover te praten, en velen voelen zich eenzaam, zeker als ze weinig steun ondervinden van een (ex-)partner.
Maar jij staat er niet alleen voor!
Ongeacht of je steun krijgt van je directe omgeving, raden we ouders aan om andere ouders op te zoeken en naar elkaar te luisteren. Zo ontdek je wat bij andere ouders werkt. De kans is groot dat ouders van vrienden of leeftijdsgenoten met dezelfde zorgen en problemen zitten als jij. Met hen samenzitten en erover praten kan heel leerrijk zijn.
Daarnaast kan je met de ouders van vrienden van je zoon of dochter samenwerken om de vrije tijd van je kinderen zo veel mogelijk schermvrij opgevuld te krijgen. Je kan taken verdelen en zo af en toe zelf eens genieten van tijd voor jezelf!
Het kan geen kwaad om je activiteiten af te wisselen. Zo voorkom je dat het snel saai wordt. Bijvoorbeeld: buiten, creatief, uitstap, spel, klus, koken…
We begrijpen dat, wanneer je met kinderen in huis zit die bijzonder gevoelig zijn voor videospelletjes, niet alle andere ouders zich in je situatie kunnen inleven. Dit betekent niet dat deze mensen je niet kunnen helpen. 86% van de Vlaamse jongeren heeft op zijn 10 jaar een eigen smartphone, dus elke ouder heeft een eigen manier om hun kind met schermen te leren omgaan. Hoor je als ouder dat een gezin in je omgeving moeite heeft met games of sociale media dan kan je eens praten over hoe jij het thuis aanpakt.
Om je extra te ondersteunen, hebben we een community op Facebook opgericht waar je met andere ouders van gamers ervaringen kan uitwisselen en tips kan delen: https://bit.ly/GCsupnetwerk
Samen staan we sterker!
Naast andere ouders, zijn er ook heel wat professionele instanties en hulpverleners zoals wij die je verder op weg kunnen helpen. Zit je nog met vragen na het lezen van deze tips? Ongeacht de situatie of uitdagingen, wij staan altijd voor jou en je gezin klaar met een persoonlijke 1-op-1 begeleiding.
Dit artikel is de laatste tip uit ons nieuw e-book “Eerste hulp bij gamegevallen“. Volgende week kan je de volgende tip lezen, of download nu al gratis het e-book hier.