Ouderlijk toezicht instellen: 4 manieren die schermtijd verminderen

Ouderlijk toezicht instellen: 4 manieren die schermtijd verminderen
Ouderlijk toezicht instellen is geen makkie. Lees hier hoe je op 4 manieren het schermgebruik bij jouw thuis minder aantrekkelijk maakt

Ouderlijk toezicht instellen is niet altijd makkelijk. Elk toestel heeft dankzij ouderlijk toezicht mogelijkheden om toegang tot websites, applicaties en internet te blokkeren. Zeker voor jonge kinderen is dit een handige manier om hun schermgebruik op te volgen en te limiteren.  Ook aankopen kan je hiermee beperken, zodat het geld op je bankrekening niet in rook opgaat. Er zijn 4 manieren om ouderlijk toezicht bij jouw thuis in te stellen.

  1. Ouderlijk toezicht instellen op je gsm, pc of console
  2. Ouderlijk toezicht instellen via de Modem
  3. Apparaten die je helpen bij ouderlijk toezicht
  4. Applicaties die je helpen bij ouderlijk toezicht

Afhankelijk van het toestel kan je deze zelfs bedienen via je eigen telefoon. Deze optie is handig wanneer je snel kleine wijzigingen moet maken, bijvoorbeeld tijdens het invullen van een online test of taak.

Belangrijk: ouderlijktoezicht instellen is slechts een klein deel van een digitaal bewuste opvoeding. Ervaar je problemen of weerstand bij het instellen? Neem contact met ons op.

Ouderlijk toezicht instellen op je gsm, pc of console

Veel apparaten zijn vandaag uitgerust met een eigen ouderlijk toezicht systeem. Soms zijn ze standaard ingesteld, bij anderen is het een pak moeilijker om bij de juiste instellingen te komen. We maken hier een onderscheid tussen smartphones, computers en consoles.

Smartphones

Computers en Laptops

Consoles


Ouderlijk toezicht instellen via de Modem

Je kan rechtstreeks ouderlijk toezicht instellen op je modem/router. Niet elke provider biedt deze mogelijkheid aan en vaak is deze niet zo gebruiksvriendelijk. Hiervoor kan je best bij je provider eens horen. In België weten we dat routers van Proximus en Orange de toegang tot het internet kunnen blokkeren voor verbonden toestellen op specifieke tijdstippen.

Ouderlijk toezicht bij Proximus

Afhankelijk van de modem, kan je via de configuratiepagina http://192.168.1.1/ een tijdslimiet instellen onder “Toegangscontrole” en dan “Ouderlijk Toezicht”.

ouderlijk toezicht proximus

Kies het toestel dat je wil begrenzen.  Daarna kan je time slots bepalen waar het internet wordt geblokkeerd. Als je de tijdstippen in de tabel in het rood kleurt, zal dat toestel op dat moment geen toegang meer hebben tot het internet.

Ouderlijk toezicht instellen bij Orange

Afhankelijk van de modem, kan je via de configuratiepagina http://192.168.0.1/ een tijdslimiet instellen onder “Jouw Netwerk” en dan “Parental control”.

Van hieruit kan je toegang verhinderen voor specifieke toestellen of sites blokkeren voor alle gebruikers.

Ouderlijk toezicht instellen bij Telenet via SafeSpotplus

Bij Telenet kan je ouderlijk toezicht niet rechtstreeks op de modem instellen maar via de optie SafeSpotplus

Safespot

Met SafeSpotplus  kan je al je toestellen beveiligen en beheren, van thuis uit en ook onderweg. Je hebt ook familie mogelijkheden zoals het opmaken van gezinsprofielen, pauzeren van internet en het instellen van bedtijd.  Op deze pagina vind je meer informatie over het installeren van de SafeSpotplus optie. 

Safespot categorieen Safespot bedtijd

Betaal je liever niet maandelijks dan kan je nog altijd via jouw profielpagina op de website van Telenet een apparaat blokkeren. Je moet wel elke keer het apparaat weer aansluiten en blokkeren en het hele draadloos netwerk valt even uit.

Apparaten die je helpen bij het instellen van ouderlijk toezicht

Stel je voor: de afgesproken scherm- of gametijd is op. Je wilt dat ze komen eten, aan hun huiswerk beginnen of gaan slapen, en je krijgt te horen dat ze “nog 5 minuten” nodig hebben. 5 minuten worden 10, 15 of zelfs 30 minuten, tot je geduld overloopt en je kwaad de stekker uittrekt. Herkenbaar?

Dergelijke situaties zijn voor niemand fijn en zorgen voor een hele hoop extra stress. Jij moet telkens het slechte nieuws gaan brengen, je voelt je constant de boeman, en na verloop van tijd verzuurt de relatie met je kind. Het vraagt ook telkens enorm veel energie. Er zullen dagen zijn wanneer je gewoon geen zin of energie hebt om met hen in discussie te gaan.

Daarom helpt het om tools in te schakelen die het ‘vuile’ werk voor je opknappen! Beeld je even in dat je een systeem had dat het internet vanzelf laat uitvallen wanneer de afgesproken tijdslimiet bereikt is. Hoe fijn zou dat niet zijn? Niet meer vragen, smeken, duwen en trekken om te stoppen. Dat is perfect mogelijk, ook al vraagt het wel een inspanning om in te stellen.

Er zijn verschillende tools die je kunnen helpen om automatisch schermtijd of schermvrije momenten in te lassen, zodat je niet elke keer in discussie hoeft te gaan. De mogelijkheden zijn gevarieerd.

We hebben enkele van de meest courante en meest gebruiksvriendelijke methodes verzameld om thuis schermtijd in te stellen. Je hoeft ze niet allemaal tegelijk te gaan gebruiken. Begin klein en zie wat voor jullie het beste werkt. In een mum van tijd krijg je je huis schermproof!

Circle Home Plus

Circle Home Plus is een modem voor draadloos internet (WiFi) die je koppelt aan je huidige router. In,deze modem kan je instellen wie wanneer toegang heeft tot het internet. Hij is vrij gebruiksvriendelijk en laat je als ouder heel makkelijk voor elk gezinslid en toestel aparte limieten instellen (ook voor je partner ). Circle is vooral handig als je verschillende gezinsleden in huis hebt van verschillende leeftijden en aparte beperkingen wenst in te stellen per kind (of volwassene).

Zonder internetverbinding worden smartphones, tablets, computers, enzovoort een pak minder interessant. Je kan ook een extra applicatie toevoegen om het 4G verbruik te beperken (internet via de telefoonmasten), zodat ze niet via 4G online gaan. Je kan de Circle Home Plus op bol.com aanschaffen. Inbegrepen in de prijs zit een jaar toegang tot hun app waarmee je extra mogelijkheden hebt om schermgebruik makkelijk op je telefoon te beheren.

Tp-Link: Deco M9

Tp-link is een organisatie dat toestellen ontwikkelt die op een gemakkelijke en efficiënte manier je smarttoestellen thuis of op werk met elkaar verbindt. Een van deze toestellen die we aanraden is de Deco M9 Plus. Via dit toestel kan je al je netwerkinstellingen opvolgen en beheren. Met de bijhorende Deco applicatie kan je heel vlot de Deco M9 installeren en wijzigingen aanbrengen met betrekking tot ouderlijk toezicht, antivirus of Quality of Service.

ouderlijk toezicht instelen met deco m9

 

Tijdschakelklok

Een eenvoudig alternatief bij het instellen van ouderlijk toezicht is om een tijdschakelklok op het stopcontact van de modem aan te sluiten, zodat deze vanaf een bepaald uur uitvalt. Dit toestel wordt vaak gebruikt om energie te besparen, maar kan ook ingezet worden om een harde grens te stellen aan het scherm- of internetgebruik in huis.

Ouderlijk toezicht via stroomschakelklok

Omzeilen is makkelijk door de klok te verwijderen, maar daar had een moeder de oplossing voor gevonden: ze had deze in een kast gestoken mét slot, waardoor haar zoon er niet bij kon. Af en toe ga je creatief uit de hoek moeten komen!

Merk op dat er geen 100% betrouwbare manier is om het internetgebruik van je kinderen te begrenzen. De kans bestaat dat de cijfers niet kloppen of dat je kinderen alsnog een manier vinden om de beperkingen te omzeilen. Bovenstaande tips gaan je helpen om de eerste maatregelen te nemen, schermvrije momenten af te dwingen en evenwichtig schermgebruik bespreekbaar te maken. Het blijft nog steeds belangrijk om goed met elkaar te communiceren en afspraken te maken, voor zover mogelijk.

Combineer je vindingrijkheid met bovenstaande stappen, en je bent uitstekend op weg om thuis schermtijd af te bakenen en je kind verder te helpen naar een evenwichtig on- en offlineleven!

Focusbox

Op het eerste zicht lijkt de FocusBox een gewone box die je kan sluiten. Maar het is uitgerust met een timer!

Tijdens het eten of weekend liever geen gsm’s aan tafel? Geen nood, je kan tot wel 10 dagen de Box afsluiten.

ouderlijk toezicht: de kitchensafe

Tip: Naast een gsm of controller kan je ook stroom- of oplaadsnoeren herbergen

Gametimer

De Gametimer is een digitale zandloper die bijhoudt hoeveel gametijd je nog over hebt. Via een app stel je de hoeveelheid gametijd, de duurtijd van de pauzes en het aantal potjes (Bijvoorbeeld 1 spelletje Fortnite duurt gemiddeld 15 minuten). Op de app kan je zien hoeveel gametijd er is gebruikt en hoeveel er nog rest. Wanneer de tijd om is, zal de Gametimer een piepend geluid maken totdat het wordt omgedraaid.

de gametimer om ouderlijk toezicht in te stellen

Let wel op. Het vraagt van de gamer wat verantwoordelijkheid om het op een correcte manier te gebruiken. Je kan het toestel gemakkelijk op zijn kop zetten (stop) en doen alsof je nog niet hebt gegamed.

Als de persoon wel goed meewerkt dan zijn er minder frustraties. De ouder hoeft niet voortdurend te controleren en de jongere kan ongestoord gamen en zijn eigen gametijd managen.

Applicaties die je helpen bij bij het instellen van ouderlijk toezicht

Fing-app

Snel weten welke apparaten er allemaal zijn aangesloten op je thuisnetwerk? Fing kan je daar snel en gemakkelijk bij helpen! Met deze app kan je al je geconnecteerde apparaten zien, problemen met je netwerk en apparaten fixen, de snelheid van je internet meten en het internet uitschakelen vanaf een bepaald tijdstip. Je hebt zowel een desktop versie als een mobiele versie van de applicatie.

Google Family Link

Dankzij de Family Link app kan je van op een afstand de schermregels thuis instellen zodat je kinderen op een veilige en gezonde manier de online wereld kunnen verkennen. Met deze app van Google kan je heel wat zaken doen:

  • De activiteit van je kind bekijken
  • Apps van je kind beheren
  • Limieten instellen
  • Het apparaat van je kind vergrendelen
  • Weten op welke locatie je kind is

Microsoft Family Safety

Heb je thuis veel apparaten die op het besturingssysteem Windows draaien? Dan kan je best Microsoft Family Safety gebruiken. Microsoft heeft deze applicatie ontwikkeld waarmee je schermtijd kan controleren voor Windows-gebaseerde systemen zoals PC’s en Xbox.

Met het gratis basispakket heb je voldoende om schermlimieten, gamefilters en locatiedeling in te schakelen. Bij het betalende Microsoft 365 Family pakket krijg je -naast de basis- meer opslagruimte op Onedrive en kan je de programma’s zoals word, powerpoint en excel op je bureaublad plaatsen voor 10 euro per maand.

App’s Schermtijd en Digitaal Welzijn

Zowel Apple als Google hebben ook tools ontworpen specifiek om schermtijd te meten en te beperken. Dit is handig om samen met je kind doelen te stellen, deze op te volgen en schermtijd bespreekbaar te maken. Je kan ook makkelijk limieten instellen voor je kind.

Apple

Google

Wil je graag meer weten over het instellen van ouderlijk toezicht bij Apple toestellenKlik dan hier

Wil je graag meer weten over het instellen van ouderlijk toezicht bij Android toestellenKlik dan hier

Geen enkel systeem is waterdicht!

Jongeren die veel tijd spenderen op digitale platformen zijn vaak meer ervaren in het omzeilen of resetten van internetlimieten dan de ouders die het internet willen begrenzen.  ‘Hoe omzeil je ouderlijk toezicht’ wordt bijvoorbeeld meer op google opgezocht dan ‘Hoe stel je ouderlijk toezicht in’.

Ook al gebruik je alle trucjes om ouderlijk toezicht in te schakelen,  er zal altijd een lek aanwezig zijn. Gebruik ouderlijk toezicht vooral als een tussenstap om je gamers en kinderen bewuster leren omgaan met internetgebruik. Heb je technische vragen of merk je weerstand bij het instellen van ouderlijk toezicht? Neem contact met ons op

Blijf op de hoogte over nieuwe artikels

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Deel dit artikel

Meer artikels

4 Tips voor een Kerstvakantie in digitale balans cover
Tips voor ouders

4 Tips voor een Kerstvakantie in digitale balans

Nog niets gepland in de kerstvakantie en bang dat je kind niets anders doet dan gamen? We geven je enkele tips mee zodat je een kerstvakantieplan in evenwicht kan opstellen.

Scroll naar boven