Een Herfstvakantie vol schermvrije activiteiten

Een Herfstvakantie vol schermvrije activiteiten cover

De herfstvakantie loert om de hoek en vele ouders stellen ons vragen over hoe ze de tijd die vrijkomt moeten invullen. Sommige ouders spreken ons zelfs aan over hun stresservaringen als ze denken aan de eventuele discussies over scherm- en gametijd. Tijdens vakanties is de drang om te gamen en veel tijd aan sociale media te besteden namelijk groter net omdat ze zich meer vervelen. Daarom hebben we hieronder enkele activiteiten gebundeld die je kan doen om de opkomende verveling alvast een stap voor te zijn.

Inspiratie voor buitenactiviteiten

Hoewel we eerder geneigd zijn om binnen te blijven bij typisch herfstweer, zijn buitenactiviteiten ideaal om de verleiding naar schermen even vaarwel te zeggen.

Enkele activiteiten die je kan doen tijdens de herfstvakantie zijn: een lange wandeling maken, naar een buitenspeeltuin gaan of een pannenkoek gaan eten met een warme kop chocolademelk erbij. Maak ook gebruik van de gelegenheid dat het Halloween is en doe een ‘trick or treat’ tocht met je kinderen of haal inspiratie uit talloze andere leuke Halloween activiteiten . Koppel er eventueel iets leuks aan. Bij de ‘trick or treat’ tocht kun je afspreken dat al het snoep dat ze verzamelen voor hen is.

Halloween herfstvakantie

Geen Halloweenfan? Geen zorgen! Op de website van de Gezinsbond vind je nog tal van andere leuke uitstappen die je tijdens de herfstvakantie met heel het gezin kan doen.

Inspiratie voor binnenactiviteiten

Je kan natuurlijk niet heel de herfstvakantie buitenshuis doorbrengen om je kinderen weg te houden van schermen. Daarom is het belangrijk om op voorhand na te denken over schermvrije activiteiten die je binnenshuis kan doen met het gezin.

Je kan bijvoorbeeld een bordspel spelen, samen dansen en zingen, een gedicht schrijven, tekenen, schilderen of knutselen. Gebruik Halloween ook hier voor inspiratie. Zo kun je samen het huis versieren met zelf uitgesneden pompoenen, Halloweenstikkers maken voor op het raam of papieren spinnen maken. Zet griezelige muziek op, verkleed je en griezel er samen op los. Je maakt het zo gek als je zelf wil!

Ook in videogames wordt ingespeeld op thema’s zoals kerst en Pasen. Bij Halloween tovert het decor van een game zich helemaal om in de griezelige sferen die daarbij horen. Het kan leuk zijn om eens te kijken welke elementen er terugkomen in het spel dat je kind speelt. Misschien inspireert het jullie om er iets mee te doen buiten het spel. Zie het als een verbindend moment dat jullie band kan versterken.

Herfstvakantie
Halloween in het populaire spel Roblox

Tips voor lege momenten

Denk ook zeker na over activiteiten die je kind kan doen op lege momenten waarin er geen gezinsmoment is. Je kunt immers niet heel de herfstvakantie vol plannen. Er zullen altijd lege momenten zijn en kinderen moeten ook niet een hele tijd geëntertaind worden. Maak desnoods een lijst met activiteiten die ze kunnen doen in vrije momenten zoals: hun kamer opruimen, de tafel dekken of de living stofzuigen. Bovendien is er niets mis mee dat je kind zich af en toe verveelt. Je hoeft je kind ook niet voortdurend weg te houden van schermen. Probeer hem of haar te stimuleren om nuttige en creatieve dingen te doen met zijn schermtijd. Vervang dus passief schermgebruik door actief schermgebruik. In dit artikel vind je hierover extra uitleg en tips.

Weet dat hoe leuk de andere activiteiten ook zijn voor sommige jongeren schermtijd gewoon een 10 op 10 is. Zolang ze de keuze hebben tussen schermen en andere activiteiten zullen ze blijven kiezen voor schermen. Maak daarom duidelijke afspraken rond schermtijd. Bijvoorbeeld: voor 12u00 doe je eerst andere activiteiten zoals een wandeling, afspreken met vrienden, wat inhaalwerk… pas na 12u00 mag je op schermen.

Om al het bovenstaande in goede banen te leiden raden we aan om een momentje in te plannen waar je samen de week kan invullen en bespreken. Zo kan iedereen uitkijken naar iets leuks en zijn ze allemaal op de hoogte van wat er hen in de herfstvakantie te wachten staat.

Merk je dat er thuis meer discussies zijn over gamen en schermtijd, en dat het steeds meer uit de hand loopt? Ben je bezorgd om de toekomst van je kind, wil je er graag iets aan doen? Stuur gerust een mailtje naar [email protected] of Boek een vrijblijvend gesprek.

Blijf op de hoogte over nieuwe artikels

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Deel dit artikel

Meer artikels

Hoe ga je als ouder om met schokkende beelden in games? cover
Gameverslaving

Hoe ga je als ouder om met schokkende beelden in games?

Af en toe komen kinderen en jongeren in aanraking met schokkende beelden in games. Deze kunnen variëren van geweld en intimiteit tot drugsgebruik en andere volwassen thema’s. Als ouder kan dit een bron van zorg zijn, maar het verbieden van deze games is niet altijd de beste oplossing. Hoe kun je hier op een effectieve en ondersteunende manier mee omgaan?

Scroll naar boven
[]