Tabletgebruik leidde tot discussies en spanningen in huis: “Nultolerantie werkt niet”

Rita en Fleur hebben ruzie over tabletgebruik
Een veelvoorkomend probleem in gezinnen is het vinden van een balans in het schermgebruik. Wanneer de grenzen onduidelijk zijn en discussies hoog oplopen.

Een veelvoorkomend probleem in gezinnen is het vinden van een gezonde balans in het schermgebruik van kinderen. Wanneer de grenzen onduidelijk zijn en discussies hoog oplopen, kan dit leiden tot spanningen en frustraties. Rita, de mama van Fleur (11 jaar), herkende dit maar al te goed.

Voor de begeleiding bij GameChangers was het tabletgebruik in huis een constant strijdpunt. "De situatie vooraf was dat er heel veel tabletgebruik bij Fleur was en dat we discussies hadden over wanneer te stoppen en dat dat niet duidelijk was afgebakend", vertelt Rita. De onduidelijkheid over de regels zorgde voor onenigheid en een gespannen sfeer.

Een kort maar krachtig traject: minder discussies

Gelukkig zochten Rita en Fleur hulp bij GameChangers, want de discussies en spanningen in huis konden zo niet blijven duren. In een kort traject van drie sessies werd er al een significante verandering teweeggebracht. "Het hielp direct om de vrede te verbeteren in huis", aldus Rita.

Voor Fleur was er in eerste instantie een duidelijke motivatie om mee te werken aan de begeleiding: "vooral van haar mama’s gezeur afgeraken". Maar ook voor Rita zelf bleken de gesprekken waardevol. "Voor mij kwamen er door het intakegesprek heel veel zinvolle gedachten naar boven kwamen, waar heel veel waarheid in zat en mee aan de slag moest gaan. Daarom was het voor mij vanzelfsprekend om de sessies verder te zetten."

Nieuwe inzichten en concrete aanpassingen

Een belangrijke les die Rita leerde tijdens de begeleiding was dat een absolute verbieding van de tablet niet de oplossing is.

"Ik heb ook geleerd dat nul-tolerantie niet werkt, en ervoor zorgen dat mijn dochter mee betrokken bleef in het beslissen rond de consequenties. Want veroordeling en gezeur kan net de motor zijn om meer te gamen."

Daarnaast werd duidelijk dat het invoeren van te veel regels en veel discussies tegelijkertijd contraproductief kan zijn. "Te veel regels tegelijkertijd invoeren werkt ook niet, beter om met het groeiplan te werken." Door stap voor stap aanpassingen te maken en Fleur actief te betrekken bij het proces, ontstond er meer begrip en medewerking.

Consensus, minder discussies en vrede in huis

Het resultaat van de begeleiding is aanzienlijk. "We hebben ondertussen toch geleerd met een aantal aanpassingen – zonder de tablet volledig te verbieden – het gebruik onder controle te krijgen en tot een consensus te komen, zodat dat er meer vrede in huis is", vertelt een opgeluchte Rita.

Ook Fleur deelt haar perspectief: "gamen is wel leuk, maar er is ook te veel." Dit toont aan dat ook zij zich bewust is geworden van het belang van een gezonde balans.

Rita benadrukt het belang van een persoonlijke aanpak en professionele ondersteuning: "Het is belangrijk als ouder voor je eigen gezinssituatie te bepalen hoeveel schermtijd er kan en niet kan, en afhankelijk daarvan kan je de nodige stappen nemen om een beter pad op te gaan. Het is belangrijk dat je dat vanuit jezelf bepaalt en dat je je daarin kan laten ondersteunen door experts zoals GameChangers."

Zo zie je maar dat zelfs korte trajecten met de juiste aanpak een positieve en duurzame verandering in de gezinsdynamiek kunnen brengen als het gaat om schermgebruik.

Nu is er meer vrede in huis door duidelijke afspraken tussen Rita en Fleur over het tabletgebruik, er zijn minder discussies

Herken je de discussies en spanningen rondom schermtijd in jouw gezin?

Zoek je naar handvatten om tot een gezondere balans te komen en de vrede in huis te herstellen? Plan een vrijblijvend kennisgesprek met ons en ontdek hoe we je kunnen helpen.

Blijf op de hoogte over nieuwe artikels

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Deel dit artikel

Meer artikels

Scroll naar boven
[]