Waarom hebben sommige gamers zoveel moeite om stappen vooruit te zetten?

Waarom hebben sommige gamers zoveel moeite om stappen vooruit te zetten?
Waarom hebben sommige gamers het moeilijk stappen vooruit te zetten? Daar zijn twee redenen voor. Het goede nieuws? Jij kan hen helpen!

Sommige gamers hebben het inderdaad moeilijk om stappen vooruit te zetten. We geven een paar voorbeelden. Sommigen hebben moeite met het leggen van sociale contacten, de schoolse resultaten blijven laag, ze hebben last van uitstelgedrag en thuis blijven de discussies maar aanslepen…

Maar waarom hebben sommige gamers het nu zo moeilijk om stappen vooruit te zetten in hun ontwikkeling?

We zetten hieronder de twee achterliggende redenen uiteen en geven meteen een mogelijke oplossing mee hoe jij hen als ouder of partner verder kan helpen.

Waarom zetten sommige gamers geen stappen vooruit?

1. Ze maken de uitdaging te groot

Gamers zien een probleem meteen véél te groot in. Een muis wordt meteen een olifant en een heuvel de Mount Everest.

2. Ze komen pas laat in actie

Ze komen pas in actie als ze alle mogelijke informatie hebben verzameld over de uitdaging waar ze mee zitten en alle antwoorden hebben gevonden op alle vraagtekens die nog open staan. Tot het zover is zetten gamers nagenoeg geen enkele stap vooruit.

gamers stappen vooruit zetten

Hoe pak je dat aan?

Maak de problemen die ze hebben kleiner door ze in overzichtelijke stukjes op te delen. En help hen met de uitdaging aan de slag te gaan door de eerste stap samen te zetten.

We illustreren dit aan de hand van drie problemen en oplossingen.

1. “Ruim je kamer op”

Voor jou is een kamer opruimen een kleinigheid, voor gamers vormt een opdracht als ‘de kamer opruimen’ evenwel een gigantisch probleem. Ze zien meteen alles samen, de vuile was die rondslingert, het bed dat ze nog moeten opmaken, vuilnis dat ze moeten verzamelen en naar beneden brengen… Al die kleine zaken worden in hun hoofd zo frustrerend groot dat ze meteen uitstelgedrag gaan vertonen.

De oplossing

Wil je dat je gamer stappen vooruit zet, vraag hem dan niet de hele kamer op te ruimen, maar deel je vraag op: ‘Kan je vandaag je vuilnis wegdoen, kan je morgen je bed opmaken, overmorgen de was naar beneden brengen?’ Zet de eerste stap bovendien samen. Loop even mee naar de kamer en kijk samen met je gamer hoeveel was er is. Maak de volgende keer samen het bed op… Laat geleidelijk aan de teugels wat losser zodat je gamer het uiteindelijk alleen aankan, zonder je hulp.

2. “Begin aan je schoolboek

Dezelfde tactiek gebruik je op het vlak van schoolwerk. Een boek lezen voor het vak Nederlands bijvoorbeeld lijkt voor sommigen een gigantische en onoverkomelijke opdracht.

De oplossing

Begin er samen aan. Start met één pagina. Lees de volgende dag misschien een tweede. Dan het eerste hoofdstuk, en zo verder. Tot ze het volledig zelfstandig doen. Zo help je je gamer stappen vooruit.

Weet je trouwens hoe je alternatieven naast gamen inbouwt?

3. “Spreek met vrienden af”

Ook afspreken met vrienden is vaak lastig. Want ook hier moeten ze constant vooruit denken. “Met wie moet ik afspreken, waar, wat gaan we doen, wie moet ik contacteren, zal die dat leuk vinden, hoe lang moet alles duren?” Al die vragen samen worden gewoon onoverzichtelijk, en leiden alweer tot uitstelgedrag.

De oplossing

Deel ook deze vragen op. Begin met het afspreken met één vriend voor één kwartiertje. Nodig die vriend samen uit, stel samen die eerste uitnodigende sms op.

Zo help je je gamer stappen vooruit te zetten

Door problemen en uitdagingen kleiner te maken en de stappen samen aan te gaan, help je je gamer stappen vooruit te zetten.

Kunnen we je helpen? Of heb je nog meer info nodig?

Boek een vrijblijvend gesprek. We helpen je graag.

Blijf op de hoogte over nieuwe artikels

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Deel dit artikel

Meer artikels

Scroll naar boven
[]