Wil je dat je gamer erin slaagt beter te leven? En wil je je gamer uit zijn comfortzone halen? Dan leid je hem het best naar zijn stretchzone, de oase tussen comfort- en paniekzone in. Want net in die zone zijn allerlei successen stapsgewijs haalbaar.
Te veel comfort, te weinig uitdaging
Veel gamers hebben zich helemaal genesteld in hun comfortzone, en bijna altijd is dat thuis. Ze hebben het daar zo goed naar hun zin dat ze helemaal geen behoefte hebben om naar buiten te gaan voor sociaal contact.
Daar komt vaak bovenop dat ze op school weinig worden gestimuleerd omdat het daar “saai” is. In dat geval bieden online games dikwijls een uitweg. Daar spelen ze tegen gamers die beter zijn dan hen en die dus zorgen voor de nodige uitdaging.
Het is de moeite waard om die uitdagingen voor de gamers zelf gaan te creëren. Dat doe je door te proberen hen in de stretchzone te krijgen.
Comfortzone, stretchzone en paniekzone
Er bestaan drie zones waarin je je kan bevinden, comfortzone, stretchzone en paniekzone. Vooral die laatste kan zeer angstaanjagend zijn.
Een voorbeeld. Stel dat we in een coachgesprek aan een gamer voorstellen om nu meteen naar een park te gaan, er de mensen aan te spreken en een openbare speech te houden. Kan je je voorstellen tot welke paniekaanval dat zou leiden? Zo’n abrupte actie is niet bevorderlijk voor een succesvolle begeleiding. Een begeleiding hoor je stap voor stap aan te pakken.
In onze coachsessies proberen we de gamers die we begeleiden altijd naar hun stretchzone te leiden, dat is de plaats die zich bevindt tussen hun comfort- en paniekzone. Het is een plaats waar ze uitgedaagd worden om iets meer te presteren dan ze gewoon zijn. Maar dan weer niet zodanig veel dat ze in paniek schieten.
Een aantal voorbeelden van het begeleiden naar de stretchzone
1. Gamer zonder offline contacten
Een jonge gamer die zich aanmeldde voor onze coaching had maar een beperkt aantal vrienden die hij enkel online zag. Offline ontmoetingen had hij niet meer. Dat moest anders.
Hoe hebben we het aangepakt? We zijn met hem in gesprek gegaan en hebben hem gevraagd of hij het zag zitten met zijn vrienden af te spreken in de zomervakantie. Die was op dat moment net begonnen. Dat zag hij eigenlijk wel zitten. Vandaar uit gingen we verder en maakten we alles stap na stap een beetje concreter: “Hoe vaak wil je je vrienden zien? Een keer per week? En met wie wil je eerst afspreken? Hoe gaan we hem contacteren? Via Messenger? Heb je je gsm bij? Oké, dan gaan we nu dat berichtje sturen.”
Op dat moment komt die jongere buiten zijn comfortzone terecht. We hebben hem wat geholpen bij het opstellen van het berichtje, en zodra het klaar was, hebben we hem gemotiveerd het ook echt te versturen. Daarbij had hij effectief hulp nodig, want het berichtje versturen betekende voor hem een enorme sprong buiten zijn comfortzone.
Die zomervakantie heeft hij inderdaad een aantal van zijn vrienden opnieuw gezien. Die eerste stap naar de stretchzone hebben we samen gezet.
2. Jonge gamer op zoek naar een studentenjob
Heel vaak hebben gamers het moeilijk om een job te zoeken. Alleen al een motivatiebrief sturen, betekent een serieuze stap buiten de comfortzone, recht de stretchzone in, sommigen schieten zelfs de paniekzone in. Als je graag aan de slag wil gaan met een overtuigende motivatiebrief, dan raden we je aan om eens een kijkje te nemen naar C’bon.
Hoe hebben we het aangepakt? We hebben samen alles voorbereid, cv gemaakt, brief opgesteld, en de brief ook samen verstuurd naar het bedrijf dat de studentenjob in de aanbieding had. Alleen al het versturen van de brief – onderdeel van de stretchzone – was een hele opluchting.
3. 25-jarige man na een jaar inactiviteit
Deze man zat op een bepaald moment al een jaar thuis en hij had ontzettend veel schrik om te solliciteren. Wat moest hij in godsnaam zeggen als bedrijven hem de vraag stelden wat hij het voorbije jaar had gedaan?
Hoe hebben we het aangepakt? We zijn samen gaan wandelen en op een bepaald moment passeerden we een interimkantoor. Ik ben gewoon naar binnen gestapt en de man is me gevolgd, weliswaar een beetje angstig. Hij is in gesprek gekomen met de persoon van het interimkantoor en dat gesprek bleek uitzonderlijk goed mee te vallen.
In de coaching hadden we alle stappen al wat voorbereid. Eerst alle to do’s in kleine stapjes opgedeeld, en vervolgens alles in de praktijk uitgerold in de stretchzone. De man is uiteindelijk goed op zijn pootjes terechtgekomen.
Ook gamers leiden we naar hun stretchzone
Altijd denken we na hoe we gamers in die stretchzone kunnen brengen, weg uit hun comfortzone. Dat doen we altijd stapsgewijs en zeer geleidelijk aan, want dat is de sleutel tot succes.
Ons advies? Probeer je kinderen ook in die stretchzone te krijgen. Je zal vlug merken dat het hen helpt. Je zal ze zien groeien als persoon.
Kunnen we je zoon of dochter helpen bij het zoeken naar een evenwichtig tussen off- en online leven? Neem contact met ons op. We helpen graag!
Leid je gamer naar zijn stretchzone, daar krijgt hij dingen gedaan.