Herken je dat, de constante lokroep van je smartphone? Het gevoel dat je iets mist als je niet even snel je social media checkt? We leven in een wereld vol digitale verleidingen, en net als Odysseus uit de Griekse mythologie moeten we soms maatregelen nemen en grenzen stellen om onszelf te beschermen. In dit artikel delen we drie tips om je te beschermen tegen de digitale sirenen van vandaag.
Het verhaal van Odysseus en de sirenen: ken je valkuilen
In de Griekse mythologie moest Odysseus langs het eiland van de sirenen varen, die met hun betoverende gezang zeelieden naar hun ondergang lokten. De sirenen waren half vogel, half vrouw en woonden op een eiland omringd door de lichamen van degenen die ze hadden betoverd. Ze zongen liederen die je diepste verlangens en angsten raakten, waardoor je de realiteit vergat en naar hen toe wilde zwemmen, recht in de armen van de dood.
Odysseus wist dat hij de verleiding niet zou kunnen weerstaan en gaf zijn bemanning opdracht om hem aan de mast te binden, terwijl ze hun oren met bijenwas dichtstopten. Zo voorkwam hij dat hij bezweek aan de sirenen, hoewel hij hen wanhopig smeekte om hem los te laten.
Net zoals Odysseus zijn zwakheden erkende, moeten we soms maatregelen nemen om onszelf of onze kinderen te beschermen tegen verleidingen en dus grenzen stellen. Bekijk de video waarin deze vergelijking prachtig wordt uitgelegd:
Grenzen stellen tegen de digitale sirenen van onze tijd
In de huidige tijden, worden wijzelf en onze kinderen vaak blootgesteld aan de verleiding tot gamen, social media of andere schermactiviteiten. Ook hierbij is grenzen – onszelf vastbinden aan de mast – stellen essentieel. Zonder duidelijke afspraken en tools kan de drang simpelweg sterker zijn dan hun wilskracht.
We weten uiteraard dat die makkelijker gezegd dan gedaan is, en krijgen dan ook vaak de vraag hoe hier best kan mee om worden gegaan. Daarom geven we graag de volgende tips mee voor jezelf of voor je jongeren om grenzen te stellen.
1. Maak afspraken en wees consequent
Bespreek samen duidelijke regels over schermtijd, zoals:
- Hoeveel uur per dag is toegestaan?
- Op welke momenten is schermgebruik toegestaan?
- Wat voor soort content is toegestaan?
- Wat zijn de consequenties als de regels niet worden nageleefd?
Zorg ervoor dat je consequent bent in het naleven van deze afspraken. Combineer dit met alternatieven zoals samen koken, sporten, lezen, of bordspellen spelen.
Communicatie en samenwerking is hierbij essentieel. Betrek je kinderen bij het maken van afspraken, zodat ze zich meer verantwoordelijk voelen. En bespreek samen hoe jullie met conflicten omgaan als afspraken niet worden nageleefd.
Is het nog steeds te lastig om aan de verleiding te weerstaan en grenzen te stellen? In dat geval kan technologie een hulpmiddel zijn.
2. Gebruik technologie om te begrenzen en jezelf te beschermen tegen 'sirenen'
Gebruik tools zoals AppBlock, Forest, Opal, Freedom of StayFocusd om afleidende apps en websites voor jezelf of je jongeren te blokkeren. Dit helpt om minder tijd te verspillen aan social media, nieuwsapps of andere verleidingen en creëert ruimte voor meer waardevolle activiteiten.
Stel tijdslimieten in met apps zoals Family Link, Apple Screen Time, Qustodio of Bark, en gebruik ouderlijk toezicht op apparaten en consoles om toegang tot ongeschikte content te beperken. Dit helpt om structuur te bieden en te voorkomen dat schermgebruik uit de hand loopt. Hoe je dit doet, ontdek je in onze blogpost ‘Ouderlijk toezicht instellen: 4 manieren die schermtijd verminderen’.
Het is belangrijk om te benadrukken dat technologie een hulpmiddel is om grenzen te stellen, maar dat communicatie en samenwerking even belangrijk zijn. Bespreek samen met je kinderen waarom je bepaalde tools gebruikt en wat je ermee wilt bereiken.
Zorgt meer tijd voor een zwart gat in de week invulling en treedt er verveling op? Ook hier weten we raad voor.
3. Verveling mag ook
Als alles 'saai' wordt zonder schermen, is dat niet per se een probleem. Verveling stimuleert creativiteit en geeft de hersenen rust. Het kan kinderen en jezelf uitdagen om nieuwe manieren te vinden om de tijd te vullen:
- Creatieve activiteiten: Schilderen, tekenen, knutselen, muziek maken, schrijven, verhalen verzinnen, buiten spelen, een hut bouwen, etc.
- Mindfulness: Mindfulness oefeningen kunnen een manier zijn om verveling te leren omarmen en in het moment te zijn.
In ons blogartikel ‘Help je kinderen succesvoller (offline) omgaan met verveling’ ontdek je gezonde manieren om met verveling om te gaan.
Het zal afhangen van persoon tot persoon welke zaken het beste werken. Daarom is het belangrijk om niet op te geven, te blijven experimenteren en ook hulp te durven vragen. Hulp vragen is geen vorm van zwakte, maar juist van sterkte waarbij je je sirenes onder ogen durft te zien.
De kracht van grenzen stellen en hulp vragen
Het verhaal van Odysseus leert ons dat het erkennen van onze eigen zwakheden geen zwakte is, maar een kracht. Door grenzen te stellen en hulp te accepteren, zorgen we voor een gezonde balans en beschermen we onszelf en onze kinderen tegen destructieve patronen.
Hulp nodig bij het stellen van je grenzen of bij het stellen van grenzen bij je jongeren?
We staan steeds klaar om je verder te helpen hiermee, neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.