4 Tips voor een Kerstvakantie in digitale balans

4 Tips voor een Kerstvakantie in digitale balans cover
Nog niets gepland in de kerstvakantie en bang dat je kind niets anders doet dan gamen? We geven je enkele tips mee zodat je een kerstvakantieplan in evenwicht kan opstellen.

Tijdens de kerstvakantie is er een trend waarbij veel vrije tijd wordt besteed aan gamen en het gebruik van sociale media. Verveling lijkt de grootste oorzaak te zijn van deze toename in schermtijd. Om ervoor te zorgen dat dit niet uit de hand loopt, helpt het om de vakantie voor te bereiden zodat iedereen optimaal kan genieten van de komende kerstperiode.

Hoe starten met een evenwichtig vakantieplan?

Er zijn tal van dagen die kunnen worden gevuld buiten de feestdagen. Het is belangrijk om een evenwicht te vinden tussen schermtijd, schermvrije tijd, slaaptijd en studietijd. Het is niet nodig om de gehele vakantie vol te plannen; het stellen van enkele richtlijnen is voldoende.

1. Begrens schermtijd

Natuurlijk mag er gegamed worden tijdens de vakantie! Alleen hoeft het niet de enige bezigheid te zijn tijdens de vakantie. Er zijn nog tal van andere mogelijkheden die je waarschijnlijk nog niet hebt ontdekt.

Om het schermgebruik in balans te houden kan je verschillende afspraken maken over de starttijd, de duurtijd of de stoptijd. Enkele voorbeelden: Na het middageten kan er pas gegamed worden, na 21u00 sluiten we alle schermen af, je hebt 4 uur schermtijd per dag. Het belangrijkste is dat je de afspraken kan hard maken. Als je merkt dat je huisgenoten hier moeite mee hebben, kun je ook een timer instellen waarmee je de tijd bijhoudt. De verleiding om te gamen blijft natuurlijk groot als ze de hele dag thuisblijven.

Hoe je de kerstvakantie kunt benutten om gezonde schermgewoonte te creëren.

2. Zet in op schermvrije tijd

Daarom is het verstandig om samen schermvrije activiteiten te bedenken en te plannen. Wat voor activiteiten zijn dat dan? Schermvrije tijd kan je opdelen in offline speeltijd, sociale tijd en sporttijd. Laat ze bijvoorbeeld afspreken met vrienden, speel samen met hen een gezelschapsspel of plan een activiteit in met voldoende afwisseling en uitdaging. Zo voorkom je dat gamen en social media alleen maar aantrekkelijk zijn.

De verleiding van schermtijd is soms zo groot dat ze soms liever willen gamen dan deelnemen aan schermvrije activiteiten. Het is echter belangrijk dat ze hun tijd besteden aan andere activiteiten die meer voordelig zijn voor hun gezondheid en ontwikkeling. Door het elimineren van schermtijd als alternatief help je je kinderen om open te staan voor een gezonder en actiever leven.

“Niet naar de judo? Dan kan je ondertussen ook niet gamen.”

3. Voorzie kwaliteitsvolle slaaptijd

Verder is het belangrijk dat je kind goed slaapt tijdens de vakantie, zodat hij kan herstellen van de examenperiode en zich zowel fysiek als mentaal lekker voelt. Stimuleer je kind om op regelmatige tijden naar bed te gaan en probeer zoveel mogelijk schermtijd te beperken in het uur voordat ze naar bed gaan. Zo voorkom je dat schermtijd ten koste gaat van de slaapkwaliteit.

Merk je dat het gamen een negatieve impact heeft op het dag- en nachtritme, dan kan je ons hier contacteren.

4. Plan studietijd meteen en vroeg in

Zit je met een student in huis die moet blokken of heeft je kind nog inhaalwerk? Dan is het zeker interessant om te spreken over studietijd tijdens de week- en feestdagen. Wordt het studeren steeds maar opgeschoven naar de volgende dag? Lees in dit artikel meer over hoe je uitstelgedrag overwint.

We hopen dat dit artikel je op weg helpt om de kerstvakantie evenwichtiger in te delen. Wil je graag hulp bij het opbouwen van je plan? Of wil je de gemaakte afspraken ook inzetten in 2023, maar weet je niet hoe? Geef ons maar een seintje!

Blijf op de hoogte over nieuwe artikels

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Deel dit artikel

Meer artikels

Verslag van onze impact in 2023. cover
Gameverslaving

Verslag van onze impact in 2023.

In het voorjaar van 2023 begonnen we onze impact te meten via Impact Track, gedreven door de cruciale vraag: Hoe effectief zijn onze activiteiten echt? Na een jaar van nauwgezette data-analyse, zijn we verheugd onze eerste bevindingen te delen.

Een blik op gameverslaving en preventie in Aalst cover
Gameverslaving

Een blik op gameverslaving en preventie in Aalst

Stad Aalst neemt het voortouw in de strijd tegen gameverslaving bij jongeren door samen te werken met organisaties en ervaringsdeskundigen zoals met GameChangers. Met een focus op mediawijsheid, veilig online gedrag en de balans tussen online en offline leven, streeft Stad Aalst naar een gezondere digitale omgang voor haar inwoners.

Scroll naar boven