Is het iedere dag een gevecht om je kind te doen stoppen met gamen voor bijvoorbeeld het avondeten of het slapen gaan? Je bent niet alleen. Veel ouders met gamende kinderen delen deze frustratie. Ze proberen van alles uit, maar niets lijkt te werken. Één van de meest voorkomende fouten is de verwachting dat je kind midden in een spel naar je luistert en gewillig stopt met gamen. Eens ze in het spel zitten is het zeer moeilijk voor hen om te stoppen. Vergelijk het met rijden op de autostrade. Eens je de afslag gepasseerd bent moet je blijven rijden tot de volgende afslag om de autostrade te verlaten. Zo is het ook bij gamen. Hoe zorg je er nu voor dat je kind tijdig de juiste afslag neemt en zijn game stopzet? Hieronder geven we enkele tips.
1. Focus op het starten van een nieuw spel
Wat ouders vaak doen is hun focus leggen op het tijdstip dat hun kind moet stoppen met gamen. Zoals hierboven al werd aangegeven is het voor hen niet makkelijk om te stoppen wanneer ze midden in een spel zitten. Leg de focus dus liever op het tijdstip dat ze het laatste spelletje mogen opstarten. Als je met hen afspreekt dat ze hun laatste spelletje bijvoorbeeld mogen starten om 18u (wetende dat één spelletje ongeveer 20 minuten duurt) kun je er op rekenen dat ze om 18u20 aan tafel kunnen komen zonder problemen. Vraag je gamer waar het spel over gaat, hoe lang het duurt en kijk eens een spelletje mee. Zo kun je zelf zien hoe het werkt én hoelang het duurt. Bovendien zal je gamer het prettig vinden dat je als ouder belangstelling toont.
Een concreet voorbeeld kan misschien helpen ter verduidelijking. Het spel Fornite is een geliefkoosd spel onder veel gamers. Het spel speelt zich af op een eiland dat je kan vergelijken met een gevechtsarena. Het doel van het spel is om als individu of team al je tegenstanders te verslaan en als enige over blijven op het eiland. Zo’n spelletje duurt gemiddeld 20 minuten en je kan op het kaartje linksboven zien of je kind in het begin of aan het einde van een spel zit. Naarmate het eiland krimpt en het aantal deelnemers daalt nader je het einde van het spel. Als het eiland nog steeds groot is en het aantal deelnemers hoog, dan weet je dat je kind nog een nieuw spel gestart is. Hieronder zie je wat afbeeldingen ter verduidelijking. De rode cirkel laat zien hoe groot het eiland nog is en de blauwe cirkel toont het aantal deelnemers.
2. Herinner hen aan de afspraken
Het kan helpen om je kind aan de voorgaande regel te herinneren. Dit kan je doen vlak voor ze beginnen gamen en bijvoorbeeld 5 min voor het afgesproken tijdstip dat ze geen nieuw spel meer mogen starten. Soms helpt het om deze afspraken visueel te maken. Hang ze dan op een opvallende plek waar ze regelmatig naar kunnen kijken.
3. Schakel de hulp van een systeem in
Blijft je kind nieuwe spelletjes starten na de afgesproken eindtijd? Negeren ze jouw reminders om tijdig te stoppen en zorgt dit nog steeds voor discussies thuis? Dan kan het helpen om gebruik te maken van een systeem dat ervoor zorgt dat jouw kind geen toegang meer heeft tot het spel dat hij/zij aan het spelen is. Zo ben jij minder de boeman en is het abrupt beëindigen van een spel ook meer hun eigen verantwoordelijk. Hier vind je hoe je een systeem kan inbouwen als hulp.
4. Laat je begeleiden
Indien alle voorgaande tips weinig effect hebben dan is begeleiding aangeraden. Samen met je kind zoeken wij naar digitale balans en hoe de rust in het huis kan terugkeren. Het is namelijk niet jouw schuld of dat van je kind. Het gaat er vaak over dat er op een juiste en correcte manier gecommuniceerd wordt met elkaar. Voel jij dat je nood hebt aan begeleiding? Dan kun je hier een gratis telefoongesprek boeken.