5 Tips om Schermtijd en Studietijd in balans te houden

5 Tips om Schermtijd en Studietijd in balans te houden cover
Studeren en schermgebruik lopen niet altijd hand in hand. Met deze 5 tips ontdek je hoe je een betere balans kan vinden tussen schermtijd en studietijd.

Alle hens aan dek! 1 September is er! De schoolrush is begonnen en veel ouders bereiden zich voor om het nieuwe jaar in te duiken. Misschien moet je nog snel een nieuwe boekentas kopen, boeken afhalen, een infosessie volgen in de nieuwe school of kersverse afspraken maken omtrent schermtijd en studietijd. Afspraken maken omtrent schermtijd, serieus? Moet dat er ook nog bij?

Ja, best wel. Bij sommige jongeren duurt echt wel lang vooraleer de vakantiemodusknop is uitgeschakeld. Uitvluchten zoals ik heb niet veel huiswerk, deze week heb ik geen opdrachten tot ik heb mijn laptop nodig om taken te maken zijn geen uitzondering. Het jaar beginnen met duidelijke afspraken over studie en spel zijn daarom heel waardevol. En om jou tijd te besparen hebben we 5 tips om je schermafspraken snel aan te passen aan het komende schooljaar.

1. Ontspanning na Inspanning.

Een hele dag school is best vermoeiend. Je moet stilzitten, luisteren, opletten, concentreren… en dat vergt veel inspanning. Het is dan ook logisch dat alle studenten na de schooluren even willen uitblazen. De boog moet niet altijd gespannen zijn, toch?

Er zijn echter types ontspanning die beter passen op verschillende tijdstippen. Net na school hebben jongeren meer baat bij een eindige pauze. Een eindige pauze is een vrij moment waar een duidelijk einde is. Denk maar aan een wandeling maken, een vieruurtje eten, voetballen of een strip lezen. Deze activiteiten zorgen dat je kan opladen en op tijd kan beginnen aan de volgende inspanning.

Een oneindige pauze zoals gamen, series kijken of sociale media voorzie je best aan het einde van dag. Je kan de knop volledig op ontspanning zetten omdat je het meeste uit je dag hebt gehaald en je je geen zorgen hoeft te maken over de volgende dag.

Een oneindige pauze inlassen na school zorgt dikwijls voor huiswerkproblemen. Terwijl de overgang van inspanning naar ontspanning weinig tot geen energie vraagt, vergt de omgekeerde beweging -van ontspanning naar inspanning- meer wilskracht. Wilskracht hebben we allemaal maar het is geen onuitputtelijk bron! Op het einde van de dag schiet er niet veel meer over en raken we makkelijker in de verleiding van activiteiten die goed voelen maar niet perse goed zijn.

2. Duidelijke Studie- en Speelomgeving

Naast een gezonde afwisseling tussen inspanning en ontspanning, is het waardevol om deze zoveel mogelijk gescheiden te houden. Als we ons willen concentreren op een bepaalde inspannende activiteit (studeren) dan helpt het om een omgeving (studiezaal) te creëren waar we zoveel mogelijk focus versterkende elementen (stilte, genoeg licht, sociale druk…) en zo weinig mogelijk afleidende elementen (luide muziek, meldingen, trampoline, voetbal, filmpjes…).

Het omgekeerde is ook waar. Om zo goed mogelijk te ontspannen zetten we best onze mails uit, stappen we uit de werkomgeving en zoeken we een ontspannende chille omgeving op. Maar een speelomgeving heeft ook regels! Zo blijft het voor iedereen leuk. Maak deze regels simpel en opvolgbaar. In verband met gamen helpt het om af te spreken wanneer ze hun laatste spelletje mogen beginnen in plaats van wanneer ze moeten stoppen.

Moderne technologieën maken het een enorme uitdaging om een duidelijk onderscheid te maken tussen inspanning en ontspanning. Terwijl je opzoekingswerk doet op het internet wordt je vaak afgeleid door allerlei meldingen van reclame en chats. Of je krijgt tijdens het weekend nog steeds mails binnen van Smartschool of collega’s.

Daarom raden wij aan om de studie- en speelomgeving zoveel mogelijk uit elkaar te houden. Dat kan door de schoollaptop enkel te gebruiken om te werken of een andere ruimte te hebben voor speeltijd en studietijd. Het hoeft niet altijd een ruimte te zijn. Je kan ook een duidelijk actie toevoegen die je koppelt aan studeren of spelen. Voorbeelden: een timer instellen voor het studeren, bureaublad wijzigen, een pet opzetten, bureau opruimen, studieboek klaarleggen, raam open zetten, glas water halen… De actie kan alles zijn zolang het maar helpt bij je doel, focus of relaxen.

3. Focus op schermvrije momenten

Bij tieners is het opvolgen van schermtijd en studietijd niet zo evident gezien de vele toestellen waartussen ze switchen. Maak dan eerder afspraken over vaste schermvrije momenten, zoals tijdens het eten, na een bepaald uur ‘s avonds en een vaste familieavond in de week.

Plan samen met hen verschillende leuke naschoolse (offline) activiteiten in. Ga na wat de interesses zijn van je gezinsleden en stip op voorhand uit welke activiteiten er op het programma staan. Zo heeft iedereen wel iets om naar uit te kijken. Je kan andere mensen buiten het gezin uitnodigen zoals vrienden, collega’s en leeftijdsgenoten.

4. Laat controle met smartschool los

Als ouder ben je graag betrokken bij het schoolgebeuren van je kinderen. En dankzij de huidige technologie kan je punten van je kinderen op de voet volgen. Vroeger moest je 1 keer per maand mappen ondertekenen waar alle toetsen instaken, nu kan je elke dag punten bekijken die als groene of rode bollen op de Smartschool applicatie verschijnen.

Het is normaal dat je bezorgd bent wanneer de resultatenpagina van je kind rood kleurt. Rood betekent meestal gevaar of iets van informatie dat we niet mogen negeren. Heb je de neiging om je kind hiermee te confronteren of wil je je kind meer controleren? Haal eerst diep adem en bekijk of je met de confrontatie of controle zal bereiken wat je wil.

Meestal verhogen deze 2 technieken de spanning tussen jou en je kind. Gebruik Smartschool eerder om op de hoogte te zijn van de schoolresultaten, geef aan dat je openstaat om te praten en uit je bezorgheden zonder te zeggen wat je kind moet doen.

5. Los niet alles zelf op.

Het vinden van een goede balans tussen schermtijd en studietijd kan een groot karwei zijn om in je eentje te doen. En dat hoeft helemaal niet!

Je bent niet alleen. De problemen waar jij tegenaan loopt zijn dikwijls dezelfde problemen waar andere ouders meezitten of al een creatieve oplossing op gevonden hebben. Wil je graag weten hoe andere ouders aan de slag gaan, dan ben je bij Maison Slash aan het goede adres. Hun grote ouder community op FaceBook Clubje van slashparents biedt voor elke ouder wat wils.

Of bouw een systeem waardoor de toestellen of het internet vanzelf uitvallen als hun tijd op is. Zo hoef jij niet telkens de boeman te spelen. In ons artikel over ouderlijk toezicht geven we alle informatie over verschillende apparaten die je kunnen helpen .

Natuurlijk kan je ook bij ons terecht met al je vragen over schermtijd en studietijd. Zoek je hulp bij het uitwerken van deze tips, contacteer ons gerust.

Blijf op de hoogte over nieuwe artikels

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Deel dit artikel

Meer artikels

Scroll naar boven
[]