Kom Krachtig met je Gezin uit Corona

Gelukkig gezin met digitale balans

Na een aantal maanden zien we eindelijk licht aan het einde van de tunnel. Stelselmatig wordt de woonkamer terug de rustige plek zoals vroeger. Kinderen gaan naar school, ouders rijden naar hun werk en grootouders ontvangen eindelijk wat fysiek contact. 

Toch is heropstarten niet voor iedereen even gemakkelijk. We kregen van ouders en leerkrachten te horen dat er heel wat leerlingen moeite hebben met het vinden van structuur en digitale balans. Vele jongeren spendeerden tijdens de lockdown meer tijd achter hun schermen door het wegvallen van gewoontes en activiteiten.  Er was 65% meer dataverbruik dan voorheen, wat vooral te danken is aan gaming en streaming.

Gamen bij Corona lockdown

Meer schermtijd zal voor veel jongelui geen moeilijkheden opleveren. De meeste gebruikten hun games en schermen vooral om sociaal contact met vrienden te onderhouden en tijd op te vullen. Problemen zullen de kop opsteken bij jongeren die negatieve gevoelens, stress en angst onderdrukken met hun gamegedrag.  

Deze gevoelige gamers zijn vatbaar voor het later ontwikkelen van een gameverslaving.  Het is volgens ons onethisch om te wachten totdat deze jonge mensen kampen met ernstige gameproblemen. Met 5 nieuwe steunacties helpen we gezinnen om de balans bij hun kinderen terug te vinden en een gameverslaving te voorkomen.

1. Gametest

Op een neutrale manier gameproblemen in kaart brengen is belangrijk. De ene onderschat de invloed van games en geven hun kinderen volledige digitale vrijheid. De ander overschat gameproblemen en nemen al snel het woord gameverslaving in de mond. 

Om te zien in hoeverre de lockdownperiode heeft geleid tot gameproblemen of zelfs verslaving, ontwikkelden we een korte gametest. Je kan de test invullen voor jezelf of voor je gamer. Na een tiental vragen krijg je de resultaten te zien en weet je of je gamer gevaar loop

2. E-book "Eerste Hulp Bij Gamegevallen

Heb je genoeg van het vragen om minder te gamen of die gsm weg te stoppen? Voel je je de boeman in huis door telkens opmerkingen te moeten herhalen?

Aan de hand van 7 essentiële tips kom je te weten hoe je schermtijd bij jouw thuis aanpakt. 

Eerste-Hulp-Bij-Gamegevallen

3. Facebook Community "GameChangers Support Netwerk"

Vele handen maken licht werk. We merken
dat heel met ouders met vragen zitten, maar dat ook vele ouders met unieke oplossingen komen. Om ouders en gamers dichter bij elkaar te brengen hebben we een nieuwe gesloten Facebookgroep aangemaakt waar er allerlei tips en adviezen worden gedeeld die je op weg helpen naar een gebalanceerde on- en offline leven bij jou en je gamer.

Een warme groep voor & door ouders waar je met al je vragen terecht kan over schermgebruik en gamegedrag.

4. Video's met tips voor ouders

De voorbije jaren heeft GameChangers vele mensen geholpen met het voorkomen of verslaan van gameproblemen. Het meeste werk gebeurt achter slot en grendel, maar een aantal momenten hebben we mogen vastleggen. We vinden het heel fijn om enkele getuigenissen en fragmenten van onze webinar te delen.

Wil je graag meer filmpjes bekijken of op de hoogte blijven van nieuwe video’s? Bezoek ons Youtube kanaal

5. Advieslijn 'DAG'

“Je bent aan het fietsen op de openbare weg. Een autobestuurder checkt even zijn Instagram en let niet goed op de baan.  Zijn auto wijkt af van de rijstrook en komt met een knal in de gracht terecht.  Je stapt van je fiets af en merkt dat de chauffeur buiten bewustzijn is.” 

Een ernstige situatie vereist dringende acties. Hulp zoeken in een vragenlijst, e-book, facebookgroep of video’s is uitgesloten. Via de telefoon kan je altijd iemand makkelijk bereiken om snel ondersteuning te krijgen. 

GameChangers heeft daarom ‘DAG’ in het leven geroepen: Dagelijkse Advieslijn voor Gamekwesties. We staan telefonisch elke weekdag van 9 tot 17 klaar om vragen te beantwoorden en jou en je gezin door moeilijke momenten te adviseren. 

Dringend nood aan een gesprek? Bel ons op.

Blijf op de hoogte over nieuwe artikels

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Deel dit artikel

Meer artikels

Verslag van onze impact in 2023. cover
Gameverslaving

Verslag van onze impact in 2023.

In het voorjaar van 2023 begonnen we onze impact te meten via Impact Track, gedreven door de cruciale vraag: Hoe effectief zijn onze activiteiten echt? Na een jaar van nauwgezette data-analyse, zijn we verheugd onze eerste bevindingen te delen.

Scroll naar boven