Omgaan met schermtijd tijdens de Coronacrisis.

Digitaal bewust leven tijdens de coronacrisis: 7 inzichten om bewust om te gaan met schermtijd.

Kinderen en jongeren spenderen tijdens deze Coronacrisis veel meer tijd voor het scherm of vervelen zich te pletter. Hoe ga je hier als ouders mee om? Is het OK als ze nu meer tijd achter het scherm doorbrengen? En hoe vermijd je dat ze er de hele dag op zitten?

Het Coronavirus zorgt voor veel onzekerheid. Nu iedereen thuis blijft, is alle structuur zoek. Er heerst onduidelijkheid, frustraties, bezorgdheid in de woonkamer wat betreft schermgebruik. Ouders vragen zich af hoe ze hun kinderen aan het werk krijgen. Jongeren spenderen meer tijd voor het scherm of vervelen zich te pletter. Veranderingen in het dagelijks leven kunnen voor onrust zorgen.

Daarom delen we 7 tips om bewust om te gaan met schermen in tijden van crisissituaties, zodat de rust binnenshuis terugkeert.

Tip 1: Bekijk de situatie als een opportuniteit

Nu alle gezinsleden aanwezig zijn op 1 plek kan je meer tijd voor elkaar maken. Voordien had elk lid het zo druk dat er weinig tijd was om samen iets te doen. Je kan eindelijk de wereld van je kinderen beter leren kennen en tezamen gamen, een leuk filmpje of muziek maken. Bekijk het als een goede oefening voor toekomstige lange periodes zoals de grote vakantie.

Tip 2: Gebruik technologie om nieuwe vaardigheden aan te leren

Het is lastig om iets nieuw te leren, maar het gaat om de wijze waarop je het aanbrengt. Zoek naar apps die uitdagend zijn en de zelfstandigheid van je kind bevorderen. Vb: Gebruik Duolingo om een taal te leren in plaats van een handboek of bord.

Tip 3: Bouw dagelijkse routines

Zeker kinderen hebben belang aan een duidelijke structuur. Het biedt hen veiligheid en rust. Zorg voor vaste werk- en ontspanningsmomenten en bekijk samen hoe je ze kan invullen. Begin langzaam op te bouwen.

Tip 4: Maak afspraken over schermtijd

Bij jonge kinderen raden we aan om de schermtijd te begrenzen. Oudere kinderen hebben daarentegen nood aan eigen tijd en ruimte. Met hen bespreek je best schermvrije momenten met het gezin. Focus je hierbij op de 6 grensdomeinen: wat, waar, wanneer, hoelang, context en inhoud.

Tip 5: Verveling is goed

Verveling ontstaat wanneer we liever iets anders doen dan waarmee we bezig zijn. Het is gelukkig maar van korte duur. Na een tijdje beginnen de hersenen vanzelf acties te bedenken en wordt de andere activiteit minder aantrekkelijk. Verveling is de poort naar creativiteit!

Tip 6: Laat systemen het werk voor je doen

Het is geen pretje om de schermactiviteit van elk gezinslid in de gaten te houden. Gebruik de ingebouwde systemen zoals ouderlijk toezicht, internet beperking (modem), speellimieten, enz…

Tip 7: Geef het goede voorbeeld

Hoe kunnen je kinderen zich houden aan regels als je ze zelf niet nakomt? Geen schermtijd tijdens het eten, betekent dat je dat dringend telefoontje niet opneemt. Denk na over wat je eigen routines en angsten zijn vooraleer je afspraken maakt.

Heb je ook vragen over schermtijd tijdens de Coronacrisis?​

We helpen je graag verder. Boek hier een gratis consultatie van 15 minuten.

We hopen dat 1 van deze tips de spanning in je woonkamer doet verminderen. Laat hieronder weten of je met een bepaald tip aan de slag bent gegaan. 

We zijn ook benieuwd naar hoe jij het schermgebruik in je thuissituatie aanpakt!

Heb je vragen, wil je meer info over een bepaalde topic, of wil je graag je verhaal delen? Mail gerust terug, boek een gratis consultatiegesprek of bel ons.

PS: we nemen niet op tijdens maaltijden 😉

Blijf op de hoogte over nieuwe artikels

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Deel dit artikel

Meer artikels

8 Tips om beter te studeren tijdens de examens cover
Tips voor gamers

8 Tips om beter te studeren tijdens de examens

De examens zijn weer begonnen. Hoe help je gamende jongeren door deze periode heen? Moet je hen nog steeds laten gamen of helemaal niet? Dit zijn belangrijke vragen die je jezelf als ouder moet stellen. Hier zijn een paar tips die je zeker zullen helpen: Dagelijks opvolgen, afwisseling zoeken, en online blijven. Lees verder voor meer tips!

Scroll naar boven
[]