Kunnen games ook positief zijn?

gamen als positief

GameChangers komt veel jongeren tegen die heel wat bereiken in hun lievelingsspellen. Ze bouwen dorpen in MineCraft, schakelen tientallen spelers uit in Fortnite, spelen games in recordtempo uit en sommige winnen zelfs toernooien. Alleen niemand die het weet of erkent, en al zeker niet de ouders.

Heel vaak merken we dat ouders de gamewereld nogal snel gaan veroordelen als oppervlakkig en zinloos. Zeker als hun kinderen er veel tijd aan spenderen, en minder tijd steken in school, sport of sociale contacten. Vaak komt deze veroordeling omdat ouders deze virtuele wereld niet goed kennen of begrijpen.

Het jammere is dat we hierdoor een gigantische kans missen om onze kinderen en hun eigenwaarde te versterken. Vandaar dat wij er belang aan hechten om naar het positieve te kijken dat ze halen uit hun videospelletjes.

Daarom stellen we voor te focussen op het positieve:

Ga op zoek naar waar ze goed in zijn in de spelletjes:

  • Moeten ze een team coördineren en leiden?
  • Strategisch vijanden uitschakelen?
  • Ingewikkelde puzzels oplossen?
  • Verbeteren ze hun Engels?

Stimuleer deze talenten in de echte wereld. Bijvoorbeeld:

  • “Hoe kan je in de tuin ook zo’n fort bouwen zoals in Minecraft?”
  • “Wat is strategisch de meest efficiënte manier om het gras af te doen?”

Gebruik leerrijke programma’s met game-elementen, zoals:

  • Een taal leren op een leuke manier, met levels en uitdagingen: Duolingo
  • Het creëren van nieuwe gewoontes aan de hand van een eigen avatar: Habitica
  • Wie weet, kunnen ze zelfs leren coderen bij Coder-Dojo (België / Nederland) of CodeFever of een eigen game maken bij Junior Argonauts

Sommige ouders hebben schrik dat hun kinderen gameverslaafd gaan worden als ze interesse tonen en het positieve van videospelletjes gaan benadrukken. Die schrik is onterecht.

Videospelletjes kunnen pas voor problemen zorgen wanneer deze herhaaldelijk worden ingezet om te vluchten van frustraties in het echte leven. Problematisch gamen heeft eerder te maken met een laag zelfbeeld, een gebrek aan zelfvertrouwen en een tekort aan vaardigheden om hun uitdagingen aan te pakken. Vermijd daarom vooral om videospelletjes te gaan veroordelen, want dit kan hun zelfwaarde verder negatief aantasten.

Stel je liever nieuwsgierig op, toon interesse en focus op het positieve om de onderlinge band tussen jullie sterk te houden en hun eigenwaarde te vergroten .

Dit artikel is tip 2 van 7 uit ons nieuw e-book “Succesvol Omgaan Met Gamers“. Volgende week kan je de volgende tip lezen, of download nu al gratis het e-book hier.

Blijf op de hoogte over nieuwe artikels

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Deel dit artikel

Meer artikels

Verslag van onze impact in 2023. cover
Gameverslaving

Verslag van onze impact in 2023.

In het voorjaar van 2023 begonnen we onze impact te meten via Impact Track, gedreven door de cruciale vraag: Hoe effectief zijn onze activiteiten echt? Na een jaar van nauwgezette data-analyse, zijn we verheugd onze eerste bevindingen te delen.

Scroll naar boven