Hoe houd je een sterke band met je gamer?

Gamen met moeder en zoon

Weet je nog veel van je eigen kinder- of tienertijd? Hoe hield jij jezelf graag bezig na school? Sprak je veel met vrienden af? Ging je samen sporten? Hing je soms uren met hen aan de lijn? Of las je liever een goed boek?

 

Voor jongeren die nu opgroeien is dit nog steeds zo. Ze hangen graag rond met vrienden of spenderen graag tijd op hun eigen. Alleen ziet de wereld er nu heel anders uit.

 

In plaats van uren aan de vaste lijn te hangen met vrienden, chatten ze met elkaar op Messenger, delen ze stories op Instagram, maken ze video’s op YouTube, sturen ze snaps op Snapchat of delen ze memes (grappige afbeeldingen) op Discord. In plaats van buiten met de buurjongens te voetballen, gaan ze al eens een potje FIFA, Fortnite of Brawl Stars spelen met klasgenoten of andere, virtuele vrienden. En in plaats van uren aan een ingewikkelde puzzel of knutselwerk op de keukentafel te werken, gaan ze nu uitdaging zoeken in virtuele werelden.

 

We begrijpen dat dit voor jou als ouder soms nog moeilijk allemaal te volgen is. Eerlijk gezegd, ook voor ons vraagt het een inspanning om mee te zijn met de laatste trends en spelletjes die gespeeld worden.

Samen-Gamen

Toch blijft het zo belangrijk om interesse te tonen, ook als je zelf niet zo geïnteresseerd bent in videospelletjes. Het gaat erom dat we de band zo sterk mogelijk houden tussen jou en je kind. Anders dreigt de afstand tussen jou als ouder en je kinderen te vergroten, en daarmee vermindert ook je invloed op hen.


Daarom is onze eerste tip: wees nieuwsgierig!

Ga eens op onderzoek

  • Waarom spelen ze dat spel?
  • Hoe werkt het?
  • Wat vinden ze er leuk aan?
  • Wat vinden ze er minder leuk aan?

Speel mee met je gamer

  • Experimenteer met games, consoles… vraag hulp aan je kind.
  • Start met games die niet veel ervaring en handeling vereisen.
  • Spreek af hoelang je meespeelt om verwarring te voorkomen. Je hoeft geen professionele gamer te worden! Simpelweg af en toe meespelen, en interesse tonen helpen je al een heel eind op weg.

Samengevat

Om een sterke band met je gamer op te bouwen, is het belangrijk om interesse te tonen in de zijn leefwereld. Stel open, oprechte vragen vanuit nieuwsgierigheid, hou het licht, leuk en ontspannend en speel eens mee.


Dit artikel is tip 1 van 7 uit ons nieuw e-book “Succesvol Omgaan Met Gamers“. Volgende week kan je de tweede tip lezen, of download nu al gratis het e-book hier.

Blijf op de hoogte over nieuwe artikels

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Deel dit artikel

Meer artikels

8 Tips om beter te studeren tijdens de examens cover
Tips voor gamers

8 Tips om beter te studeren tijdens de examens

De examens zijn weer begonnen. Hoe help je gamende jongeren door deze periode heen? Moet je hen nog steeds laten gamen of helemaal niet? Dit zijn belangrijke vragen die je jezelf als ouder moet stellen. Hier zijn een paar tips die je zeker zullen helpen: Dagelijks opvolgen, afwisseling zoeken, en online blijven. Lees verder voor meer tips!

Scroll naar boven
[]