Hoe houd je een sterke band met je gamer? - GameChangers

Hoe houd je een sterke band met je gamer?

Gamen met moeder en zoon

Weet je nog veel van je eigen kinder- of tienertijd? Hoe hield jij jezelf graag bezig na school? Sprak je veel met vrienden af? Ging je samen sporten? Hing je soms uren met hen aan de lijn? Of las je liever een goed boek?

 

Voor jongeren die nu opgroeien is dit nog steeds zo. Ze hangen graag rond met vrienden of spenderen graag tijd op hun eigen. Alleen ziet de wereld er nu heel anders uit.

 

In plaats van uren aan de vaste lijn te hangen met vrienden, chatten ze met elkaar op Messenger, delen ze stories op Instagram, maken ze video’s op YouTube, sturen ze snaps op Snapchat of delen ze memes (grappige afbeeldingen) op Discord. In plaats van buiten met de buurjongens te voetballen, gaan ze al eens een potje FIFA, Fortnite of Brawl Stars spelen met klasgenoten of andere, virtuele vrienden. En in plaats van uren aan een ingewikkelde puzzel of knutselwerk op de keukentafel te werken, gaan ze nu uitdaging zoeken in virtuele werelden.

 

We begrijpen dat dit voor jou als ouder soms nog moeilijk allemaal te volgen is. Eerlijk gezegd, ook voor ons vraagt het een inspanning om mee te zijn met de laatste trends en spelletjes die gespeeld worden.

Samen-Gamen

Toch blijft het zo belangrijk om interesse te tonen, ook als je zelf niet zo geïnteresseerd bent in videospelletjes. Het gaat erom dat we de band zo sterk mogelijk houden tussen jou en je kind. Anders dreigt de afstand tussen jou als ouder en je kinderen te vergroten, en daarmee vermindert ook je invloed op hen.


Daarom is onze eerste tip: wees nieuwsgierig!

Ga eens op onderzoek

  • Waarom spelen ze dat spel?
  • Hoe werkt het?
  • Wat vinden ze er leuk aan?
  • Wat vinden ze er minder leuk aan?

Speel mee met je gamer

  • Experimenteer met games, consoles… vraag hulp aan je kind.
  • Start met games die niet veel ervaring en handeling vereisen.
  • Spreek af hoelang je meespeelt om verwarring te voorkomen. Je hoeft geen professionele gamer te worden! Simpelweg af en toe meespelen, en interesse tonen helpen je al een heel eind op weg.

Samengevat

Om een sterke band met je gamer op te bouwen, is het belangrijk om interesse te tonen in de zijn leefwereld. Stel open, oprechte vragen vanuit nieuwsgierigheid, hou het licht, leuk en ontspannend en speel eens mee.


Dit artikel is tip 1 van 7 uit ons nieuw e-book “Succesvol Omgaan Met Gamers“. Volgende week kan je de tweede tip lezen, of download nu al gratis het e-book hier.

Blijf op de hoogte over nieuwe artikels

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Meer artikels

Agressie bij gamen: waar komt het vandaan en wat kan je doen?
Uncategorized

Agressie bij gamen: waar komt het vandaan en wat kan je doen?

Er zijn heel wat effecten van gamen. Is agressie hier één van? Eén van de vragen die ouders zich vaak stellen is, of gamen een persoon agressief kan maken. In de games van vandaag zijn er veel voorbeelden te zien van geweld, zoals: Call Of Duty, Grand Theft Auto, Mortal Kombat etc. dit is niet

Apestaartjaren 2020: Onderzoek over Gaming bij de Vlaamse jeugd
Blog

Apestaartjaren 2020: Onderzoek over Gaming bij de Vlaamse jeugd

Apestaartjaren onderzoekt om de 2 jaar de digitale leefwereld van de Vlaamse jeugd tussen 6 en 18 jaar. Op 29 oktober heeft Apestaartjaren de cijfers uitgebracht over gaming (met uitzondering van de coronaperiode). In het rapport zien ze 3 tendensen ten opzichte van 2018. Uit de data blijkt dat meer jongeren samen gamen, dat smartphone

Scroll naar top