Hoe houd je een sterke band met je gamer? - GameChangers

Hoe houd je een sterke band met je gamer?

Gamen met moeder en zoon

Weet je nog veel van je eigen kinder- of tienertijd? Hoe hield jij jezelf graag bezig na school? Sprak je veel met vrienden af? Ging je samen sporten? Hing je soms uren met hen aan de lijn? Of las je liever een goed boek?

 

Voor jongeren die nu opgroeien is dit nog steeds zo. Ze hangen graag rond met vrienden of spenderen graag tijd op hun eigen. Alleen ziet de wereld er nu heel anders uit.

 

In plaats van uren aan de vaste lijn te hangen met vrienden, chatten ze met elkaar op Messenger, delen ze stories op Instagram, maken ze video’s op YouTube, sturen ze snaps op Snapchat of delen ze memes (grappige afbeeldingen) op Discord. In plaats van buiten met de buurjongens te voetballen, gaan ze al eens een potje FIFA, Fortnite of Brawl Stars spelen met klasgenoten of andere, virtuele vrienden. En in plaats van uren aan een ingewikkelde puzzel of knutselwerk op de keukentafel te werken, gaan ze nu uitdaging zoeken in virtuele werelden.

 

We begrijpen dat dit voor jou als ouder soms nog moeilijk allemaal te volgen is. Eerlijk gezegd, ook voor ons vraagt het een inspanning om mee te zijn met de laatste trends en spelletjes die gespeeld worden.

Samen-Gamen

Toch blijft het zo belangrijk om interesse te tonen, ook als je zelf niet zo geïnteresseerd bent in videospelletjes. Het gaat erom dat we de band zo sterk mogelijk houden tussen jou en je kind. Anders dreigt de afstand tussen jou als ouder en je kinderen te vergroten, en daarmee vermindert ook je invloed op hen.


Daarom is onze eerste tip: wees nieuwsgierig!

Ga eens op onderzoek

  • Waarom spelen ze dat spel?
  • Hoe werkt het?
  • Wat vinden ze er leuk aan?
  • Wat vinden ze er minder leuk aan?

Speel mee met je gamer

  • Experimenteer met games, consoles… vraag hulp aan je kind.
  • Start met games die niet veel ervaring en handeling vereisen.
  • Spreek af hoelang je meespeelt om verwarring te voorkomen. Je hoeft geen professionele gamer te worden! Simpelweg af en toe meespelen, en interesse tonen helpen je al een heel eind op weg.

Samengevat

Om een sterke band met je gamer op te bouwen, is het belangrijk om interesse te tonen in de zijn leefwereld. Stel open, oprechte vragen vanuit nieuwsgierigheid, hou het licht, leuk en ontspannend en speel eens mee.


Dit artikel is tip 1 van 7 uit ons nieuw e-book “Succesvol Omgaan Met Gamers“. Volgende week kan je de tweede tip lezen, of download nu al gratis het e-book hier.

Blijf op de hoogte over nieuwe artikels

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Meer artikels

Getuigenis gamer

Kersverse papa Leander vindt zijn digitale balans

Enige tijd geleden kwam ik in contact met Leander (28), een kersverse papa en gamer. Hij worstelde er echter mee om z’n gamen in evenwicht te houden en het zorgde thuis voor veel discussie.  Hij schreef in zijn mail: “Ons gezinnetje is onlangs uitgebreid en ik vind het moeilijk om te minderen met gamen, om

Vader speelt met zoon op het strand
Tips voor ouders

Hoe je de vakantie overleeft met gamers in huis

De lockdown is net voorbij en de vakantie staat al voor de deur. Voor sommige ouders een leuke tijd waar ze met de familie naar uitkijken, voor anderen eerder een bron van bezorgdheid. De structuur van school valt opnieuw weg en in de plaats komt weer zo’n heel lange, lege periode. Wat doe je met

Scroll naar top