Chinese autoriteiten hebben strikte maatregelen ingevoerd om problematisch gamegedrag aan te pakken. Dit gebeurde niet zonder reden. Zo vertelt Pascal Coppens, China-expert, dat een kwart van de Chinese minderjarigen verslaafd zou zijn aan games en de helft last heeft van oogproblemen. In China was het al niet meer toegestaan voor minderjarigen om te gamen na 22u ‘s avonds. Nu gaan ze nog een stap verder en kan er enkel 3 uur per week gegamed worden: op vrijdag, zaterdag en zondag tussen 21 en 22 uur. De Chinese spelletjesgigant Tencent voerde zelfs gezichtserkenning in om te vermijden dat de maatregelen zouden omzeild worden. Naast de beperkingen op gametijd werd ook het bedrag dat maandelijks mag uitgegeven worden aan games beperkt tot een maximum van 25 euro.
Niet alleen in de game-industrie, maar ook de welbekende Chinese app TikTok kreeg beperkingen. Zo mogen jonge gebruikers onder de 14 jaar de app slechts 40 minuten per dag gebruiken en enkel overdag. De app voerde ook pauzevideo’s in bij de overgang van de ene video naar de andere met boodschappen zoals ‘leg je telefoon weg’ of ‘ga slapen’. Ook meldingen van de app werden ingeperkt.
Wacht niet op de overheid
Omdat de gevolgen van overmatig gamen duidelijk zichtbaar werden in hun maatschappij, besloot de Chinese overheid maatregelen te nemen. We hoeven natuurlijk niet zo ver te gaan als China, maar wat kunnen we er uit leren? Gelijksoortige beperkingen zouden in België en Nederland vermoedelijk een pak kopzorgen besparen. Of zulke wetten in België en Nederland er snel zullen komen is echter klein. Dit wil niet zeggen dat ouders vandaag nog niets kunnen ondernemen. Het is belangrijk om voor je kind gezonde grenzen af te bakenen omtrent game- en/of schermtijd.
Welke acties kun je als ouder nu al ondernemen?
Geïnspireerd door China’s voorbeeld, lijsten we hieronder 5 acties op die je meteen binnen je gezin kan implementeren, zodat je het gamegedrag van je kind binnen de perken kunt houden.
1. Bewaak de nachtrust van je kind
Het is essentieel voor kinderen om voldoende nachtrust te hebben. Kinderen leven vooral in het 'nu' en kunnen de gevolgen op lange termijn minder goed inschatten. Daarom is het belangrijk dat ouders grenzen bewaken. Je kan bijvoorbeeld de afspraak maken om na een bepaald tijdstip de wifi uit te zetten, al dan niet enkel voor hun toestellen. Het kan wel helpen dat je ook zelf deze regel volgt. Op die manier doe je het samen en ziet je gamer het minder als een straf.
2. Maak afspraken rond schermtijd
Vooral bij jonge kinderen is het makkelijk om strikte afspraken te hebben rond schermtijd. Je bepaalt dan samen met je kind hoeveel tijd hij per dag gebruik mag maken van een scherm. Het is belangrijk om hierin consequent te zijn, maar het kan ook leuk zijn om er een spel van te maken. Geef je kind bijvoorbeeld de ruimte om extra schermtijd te verdienen doorheen de week door bijvoorbeeld een klusje in het huishouden te doen. Uiteraard is het ook hierin belangrijk dat je kind maar een beperkt aantal uren extra schermtijd kan verdienen doorheen de week.
3. Voer schermvrije momenten in
Naarmate kinderen ouder worden en over een eigen gsm beschikken is het hebben van vaste schermmomenten iets moeilijker te regelen. Dat wil niet zeggen dat er geen restricties meer mogen zijn, maar ze kunnen op iets meer weerstand stuiten. Daarom is het eenvoudiger om schermvrije momenten voor heel het gezin in te plannen. Hou bijvoorbeeld iedere zondagnamiddag vrij om met heel het gezin leuke (en schermvrije) activiteiten te doen. Een andere tip kan zijn om schermvrije plaatsen in huis te hebben. Zo kan je bijvoorbeeld van de keuken, de leefruimte of de slaapkamer een schermvrije zone maken. Breng dit op een zachte niet verwijtende manier aan. Vanuit de nood en het verlangen om meer tijd met het gezin door te brengen.
4. Schakel meldingen van opdringerige apps uit
In China worden opdringerige meldingen van apps uitgeschakeld vanaf een bepaald uur in de avond. Dat moet kinderen ervan weerhouden een ganse avond en nacht gebruik te maken van apps. Hoewel de overheid van België en Nederland deze beperkingen nog niet heeft opgelegd aan grote tech-bedrijven, kan je als ouder in overleg met je kind wel op zoek gaan naar apps die bijvoorbeeld het concentratiegehalte en de slaap van je kind verstoren. Je kan er dan bijvoorbeeld voor kiezen om de meldingen van spel-apps uit te schakelen. Zowel Apple als Google hebben tools ontworpen specifiek om schermtijd te meten en te beperken. Dit is een handige tool om samen met je kind doelen te stellen, deze op te volgen en schermtijd bespreekbaar te maken.
5. Stel ouderlijk toezicht in
Krijg je alsmaar opnieuw verwijten naar je hoofd geslingerd als je voor de zoveelste keer het internet moet uit trekken, omdat je kind zich niet aan de schermafspraken houdt? Je kan ook gebruik maken van systemen, apps en tools die dat voor jou doen. Het is zelfs mogelijk om de toegang tot 4G tijdelijk te blokkeren. Tips en hulp over de tools die je helpen bij het instellen van ouderlijk toezicht kun je vinden in dit blogartikel.
Merk op dat er geen 100% betrouwbare manier is om het internetgebruik van je kinderen te begrenzen. De kans bestaat dat de cijfers niet kloppen of dat je kinderen alsnog een manier vinden om de beperkingen te omzeilen. Bovenstaande tips gaan je helpen om de eerste maatregelen te nemen, schermvrije momenten af te dwingen en evenwichtig schermgebruik bespreekbaar te maken. Het blijft nog steeds belangrijk om goed met elkaar te communiceren en afspraken te maken, voor zover mogelijk.
Zit je nog met veel vragen na het lezen van dit artikel en wil je graag hulp bij het zetten van concrete stappen die de digitale balans in je gezin zal herstellen? Neem gerust contact met ons op en dan kunnen we samen naar oplossingen zoeken.