Goede schermafspraken maken is dé manier om ervoor te zorgen dat de gametijd van je kind binnen de perken blijft. Maar als ouder weet je het maar al te goed. Gamers vinden altijd allerlei middeltjes om gemaakte afspraken te omzeilen. In dit artikel geven we je aantal tips om de weerstand van je kind tegen gameafspraken te verminderen. Tegelijk verhoog je de kans dat die afspraken ook worden gehouden.
Wat zijn de meeste voorkomende vormen van weerstand bij gamebeperkingen?
Er zijn verschillende manieren waarop je kind zijn weerstand kan uiten tegen elke vorm van gamebeperking. We denken aan agressie, minimaliseren en ontkennen (“Ik heb geen problemen”). Soms dreigen ze ermee hun huiswerk niet te maken als je het internet uitzet of beginnen ze je te manipuleren (“Ik studeer niet meer als je me geen gametijd meer geeft.”). Tja, hoe reageer je op die vormen van weerstand?
Waar komt die weerstand trouwens vandaan?
Weerstand van jongeren naar ouders is een heel normale, evolutionaire reactie. Kinderen van 10, 11, 12 jaar oud beginnen te beseffen dat ze niet hun hele leven bij hun ouders zullen blijven wonen. Ooit gaan ze verder op eigen kracht. Tijdens de puberteit gaan jongeren op zoek naar onafhankelijkheid, en dat uit zich in de eerste plaats in een reactie van weerstand tegen de ouders. Want als ouder ben je een bedreiging van hun vrijheid en onafhankelijkheid.
Soms een engel, soms een duivel
Als ouders praten over hun pubers dan hebben ze het vaak over hun engeltje dat opeens een duiveltje wordt dat alleen maar wil gamen en niets anders. Onze raad? Geef dat duiveltje niet te veel aandacht! En ga er zeker niet mee in discussie want dan kom je in een welles-nietesverhaal terecht. Fascinerend om te zien, dat geven we toe, maar het eindigt nooit positief. Zelfs als je denkt dat je de discussie aan het winnen bent, denk je verkeerd.
Hoe vermijd je weerstand? Of hoe pak je weerstand aan?
Hoe meer je jezelf kan wegcijferen uit het opvolgen van de afspraken, hoe meer het je kind zal helpen om die afspraak te aanvaarden.
Een beetje meer uitleg is hier op zijn plaats lijkt ons. Bouw een systeem en zorg ervoor dat jij niet degene bent die de stekker uittrekt. Laat dat een modem of een bakje doen. Hoe meer je ervoor zorgt dat het systeem een afspraak opvolgt, in plaats van jij als ouder, heb je een streepje voor. Want als jij als ouder de regels oplegt, ben jij de boeman. En dan gaat je kind gaat vanzelf moeilijk doen en weerstand bieden, gewoon omdat jij het bent. Valt het internet op een bepaald uur uit, dan is dat voor hen veel makkelijker om te aanvaarden, dan als jij de deur opendoet en zegt: “En nu stoppen!”.
Hoe bouw je zo’n systeem? Hoe voer je afspraken in om weerstand te overwinnen?
1. Zorg voor een goede timing!
Maak geen afspraken als je kind kwaad is, jij kwaad bent, en zeker niet als je kind aan het gamen is. Dwing ook niets af! Probeer de medewerking van je kind te verkrijgen, anders gaat het kind toch niet akkoord met de voorgestelde afspraak. Praat met elkaar als je samen aan het eten bent, samen iets doet, samen in de auto zit. En zorg dat je naast elkaar zit, niet tegenover elkaar.
Vraag ook aan je kind of hij tijd heeft voor een babbel. Zegt die neen, dan vraag je: ‘"Waarom", of "Wat bedoel je met een ‘nu niet’"? Zorg dat je kind voor een gesprek openstaat.
2. Bepaal de minima aan voorwaarden in huis
Het is aan jou als ouder om te bepalen wat jij verlangt als minimale basis in huis. Alles afdwingen kan je niet, maar die minima wel. Bijv. “Voor mij is het belangrijk dat we samen eten en er intussen geen toestellen aanstaan”. Duidelijke communicatie maakt duidelijke afspraken.
3. Bouw een marge in om te onderhandelen
Vaak gaat je kind niet in op je eerste voorstel, vanuit die puberale weerstand. Bouw dus altijd een marge in. Wil je dat je kind om 23 uur gaat slapen, stel dan 22 uur voor. Je kind zal negatief reageren. En dan stel je je kind de vraag wat hij dan zelf een goed compromis vindt. Oppert je kind zelf 23 uur, dan heb je toch je zin, want dan wordt de regel niet meer opgelegd. Je kind heeft dan meer het gevoel zelf aan de afspraak te hebben meegewerkt. Basis voor meer succes!
4. Bouw aan kleine afspraken en ga traag maar gestadig vooruit
Je maakt beter één afspraak en volgt die goed op, dan tien afspraken die dan toch niet worden opgevolgd.
5. Communiceer pro leven en niet anti-internet
Als je als ouder zegt: “Je zit veel te veel achter je computer!”, dan voelt het kind zich geviseerd en gaat die weer in weerstand. Je kind zal positieve communicatie pro leven veel gemakkelijker aanvaarden.
Leg de nadruk op de voordelen voor het gezin. Zeg bijvoorbeeld dat het voor jou heel belangrijk is dat iedereen in het gezin een goed dag- en nachtritme heeft. En dat er dus geen enkele reden is waarom het internet om 3 uur ’s nachts nog aan moet staan.
Nog een optie? Stel een schermvrij weekend voor, en onderhandel met je kind naar een schermvrije zondag. De overwinning komt vlugger binnen dan verwacht.
Nog één belangrijke tool om weerstand tegen te gaan?
Je kind zal de maatregelen makkelijker aanvaarden als jij als ouder de maatregelen ook volgt.
Meer info nodig? Kunnen we je helpen?
Neem contact met ons op! We staan voor je klaar.
Zo verminder je de weerstand van je kind tegen gamebeperkingen.