Help je gamer slagen in het echte leven - GameChangers

Help je gamer slagen in het echte leven

Help je gamer slagen in het echte leven

Wanneer jonge gamers volgens de ouders niet voldoende inspanningen leveren op schoolgebied, sociaal contact of gezondheid, wordt er regelmatig naar videospelletjes gewezen als de grote boosdoener.

Maar wat als er meer aan de hand is? Er zijn verschillende redenen waarom sommige gamers in moeilijkheden komen in het leven. De eventuele aantrekking tot videospelletjes is er slechts één van. Daarnaast kunnen ze het moeilijk hebben om…

 • vlot nieuwe sociale contacten te leggen
 • taken op tijd te beginnen in plaats van ze uit te
  stellen
 • tijd te steken in een variatie aan hobby’s en
  sporten

Indien geen van bovenstaande gevallen van toepassing is, dan is er wellicht niet veel aan de hand. Als dat toch het geval is, dan kunnen videospelletjes na verloop van tijd als een makkelijke vlucht van de problemen uit de realiteit gebruikt worden. We kunnen hen een enorme dienst bewijzen door hen te helpen te slagen in het leven. Of met andere woorden: door hen te helpen hun leven aan te pakken en nieuwe succeservaringen op te bouwen.

Het is mogelijk om een gezond, sociaal en krachtig leven te leiden en tegelijk gamer te zijn. Kijk maar naar Henry Cavill, de acteur die Superman speelt. Hij brengt zijn vrije tijd graag door achter de pc met videospelletjes. Zijn passie voor games heeft hem zelfs geholpen om de hoofdrol te pakken in de Netflix-serie ‘The Witcher’.

Acteur en gamer Henry Cavill

Hoe kan je nu jouw kind aanmoedigen om zichnaast games ook in te zetten voor z’n sociaal levenn(offline), sport en school?

Kinderen zijn nieuwsgierig en worden graag uitgedaagd, maar bij een te grote uitdaging zakt de moed hen in de schoenen. Stel haalbare dagelijkse of wekelijkse doelen op die hen helpt aan deze activiteiten te werken. Als het helpt, kan je deze belonen met extra schermtijd. Als je kind het bijvoorbeeld lastig heeft met sociale contacten, dan kan je afspreken dat hij wat langer mag gamen als hij een vriendje uitnodigt. Heeft hij het lastig om tijdig te beginnen. Help hen te slagen in de echte wereld aan huiswerk, dan kan hij extra gametijd verdienen als al z’n huiswerk voor het weekend al op vrijdagavond af is.

Naast het stellen van haalbare doelen helpt het ook enorm om samen de eerste stap te zetten. Je kan hem uitnodigen om mee te gaan lopen, om samen het huiswerk even te overlopen, of om samen online naar studentenjobs te zoeken. Ze gaan hier niet altijd voor openstaan, dus je kan dit niet forceren, maar het gaat de deur openen om hen te helpen vooruitgang te maken in hun leven.

 

Zie het als touwtrekken, waarbij het jouw rol is om achter je kind te staan en mee te trekken. Ga niet te hard trekken zodat je kind niets hoeft te doen. Het is ook niet de bedoeling om niet te trekken of los te laten. Het is het moment waarop je kind zich inspant, leert dat hij met wat moeite uitdagingen in de echte wereld de baas kan, en dat jij hem daarin ondersteunt.

 • Bouw verantwoordelijkheden op.
 • Wees aanwezig als het fout loopt.
 • Falen is deel van het groeiproces.
 • Werk stapsgewijs. Trage vooruitgang is beter dan geen vooruitgang.
 • Gun jezelf en je kind tijd om te veranderen en blijf
  eraan werken.
Schermtijd aanpakken zoals touwtrekken

Dit artikel is tip 5 van 7 uit ons nieuw e-book “Eerste Hulp bij Gamegevallen“. Volgende week kan je de volgende tip lezen, of download nu al gratis het e-book hier.

Blijf op de hoogte over nieuwe artikels

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Meer artikels

Slimmer het nieuwe schooljaar tegemoet (na 1,5j thuisonderwijs)
Tips voor ouders

Slimmer het nieuwe schooljaar tegemoet (na 1,5j thuisonderwijs)

Na de zomervakantie en anderhalf jaar thuisonderwijs vinden jongeren de weg terug naar de schoolbanken. Voor sommigen is deze nieuwe schoolstart een opluchting, voor anderen een kwelling. Na lang te kunnen uitslapen in de zomervakantie moeten ze weer vroeg uit de veren om een hele dag in de klas te zitten en dat kan best

Haalbare planning opstellen in 8 stappen
Tips voor gamers

Haalbare planning opstellen in 8 stappen

Merk je bij je kinderen of bij jezelf dat het maken van een examenplanning stroef verloopt? Dat het ofwel niet gebeurt, ofwel volledig genegeerd wordt? Met onderstaande stappen helpen we jou en je kind op weg om een haalbare examenplanning te maken.

Scroll naar top