Hoe ga je als ouder om met schokkende beelden in games?

Hoe ga je als ouder om met schokkende beelden in games? cover
Af en toe komen kinderen en jongeren in aanraking met schokkende beelden in games. Deze kunnen variëren van geweld en intimiteit tot drugsgebruik en andere volwassen thema's. Als ouder kan dit een bron van zorg zijn, maar het verbieden van deze games is niet altijd de beste oplossing. Hoe kun je hier op een effectieve en ondersteunende manier mee omgaan?

Af en toe komen kinderen en jongeren in aanraking met schokkende beelden in games. Deze kunnen variëren van geweld en intimiteit tot drugsgebruik en andere volwassen thema's. Als ouder kan dit een bron van zorg zijn, maar het verbieden van deze games is niet altijd de beste oplossing. Hoe kun je hier op een effectieve en ondersteunende manier mee omgaan? In dit artikel delen we een aantal tips over hoe je als ouders om kan gaan met schokkende beelden in games.

Verontrustende beelden in games zoals geweld

Informeer jezelf over de game

Een goede eerste stap is om je te verdiepen in de leeftijdsclassificaties van games. Organisaties zoals PEGI (Pan European Game Information) bieden gedetailleerde beoordelingen die aangeven of een spel geschikt is voor bepaalde leeftijden. Deze beoordelingen vinden veel gamers te streng en sommige kinderen of jongeren zijn al volwassener. Daarom raden we jullie graag Common Sense Media aan, waar andere ouders hun ervaringen delen over specifieke games (computer- en consolespellen). Deze bronnen geven je een goed beeld van wat je kunt verwachten van een bepaalde game en of er schokkende beelden in games aanwezig zijn.

Hoe hou je het kindvriendelijk?

Je kun je kinderen een veiligere omgeving bieden door middel van ouderlijk toezicht instellingen of filters in te stellen zoals bijv. YouTube Kids-profielen. Lees zeker onze handleiding ‘Ouderlijk toezicht instellen 4 manieren voor minder schermgebruik’ met handige tips om dit als ouder toe te passen.

Het kan ook nuttig zijn om regelmatig schermvrije pauzes in te lassen. Zeker bij gewelddadige games. Moedig ontspannende activiteiten aan zoals wandelen, lezen of samen spelen zonder schermen. Dit herinnert kinderen eraan dat er meer is dan alleen de virtuele wereld.

Of motiveer je kind om af te wisselen met minder competitieve games die in groep worden gespeeld, zoals bijv. It takes two of Switch Sports.

Basketbal spelen met andere kinderen is een goed off-line alternatief

Praat over de schokkende beelden in games

Ondanks dat je als ouder filters kunt instellen via ouderlijk toezicht, is het onvermijdelijk dat je kind in aanraking komt met schokkende online beelden. Het allerbelangrijkste is open communicatie met je kind of jongere. Laat hen weten dat ze altijd bij jou terechtkunnen om te praten over wat ze meemaken in games, zonder angst voor oordeel of straf. Dit creëert een veilige omgeving waarin ze zich comfortabel voelen om hun zorgen te uiten.

Als je merkt dat ze terughoudend zijn om zelf naar jou toe te komen, bijv. door een schuldgevoel of schaamte, probeer dan zelf het gesprek aan te gaan. Vraag hoe ze zich voelen bij bepaalde games en wat ze er leuk of minder leuk aan vinden. Dit kan een goede opening zijn voor verdere dialoog.

Realiteit versus fictie

De meeste gamers weten het verschil tussen de online (gamewereld) en de offline (realiteit) wereld. Het kan echter geen kwaad om dit als ouder regelmatig te herhalen, zeker bij jongere kinderen. Bespreek hoe situaties in games vaak overdreven of volledig fictief zijn. Leg uit waarom bepaald gedrag in de echte wereld niet acceptabel is en waarom ze dit in de game tonen. Ontwikkelaars en producenten van games voegen dit vaak toe om meer sensatie te creëren en emoties op te roepen.

Luister actief naar hoe je kind emotioneel reageert op deze schokkende beelden in games. Soms maken we ons als ouders meer zorgen dan nodig; kinderen kunnen vaak beter onderscheid maken tussen fictie en werkelijkheid dan we denken.

Benadruk dat geweld nooit de oplossing is voor conflicten en leer hen alternatieve manieren om problemen op te lossen, zoals praten en compromissen sluiten. Merk je dat je kind agressie vertoond tijdens het gamen? Lees dan zeker ons artikel ‘Agressie bij gamen: waar komt het vandaan en wat kan je doen?’ voor meer informatie en tips hierover.

Kritisch denken stimuleren over schokkende beelden in games

Moedig kritisch denken aan door verschillende perspectieven te bespreken en vragen te stellen over wat ze zien in games. Dit helpt hen niet alleen om beter na te denken over wat ze zien, maar ook om hun eigen waarden en normen te ontwikkelen. Hier zijn 3 vragen die je kan stellen:

  1. Waarom hebben de gameontwikkelaars dit in het spel gestopt?
  2. Wat wil de gameontwikkelaar me vertellen?
  3. Gaat het er ook zo aan toe in de offline wereld? Waarom wel of niet?
  4. Zou iedereen op die manier reageren in zo'n situatie?

Conclusie

Het omgaan met schokkende beelden in games vereist een balans tussen bescherming bieden en zelfstandigheid stimuleren. Door gebruik te maken van leeftijdsclassificaties, open communicatie, kritische denkvaardigheden bevorderen, pauzes inlassen, enz. kun je je kind ondersteunen.

Op zoek naar begeleiding hieromtrent? Bekijk dan zeker ons coachingaanbod en/of boek een vrijblijvend gesprek.

Onthoud: Jij bent niet alleen! Veel ouders worstelen met dezelfde vragen en zorgen. Samen kunnen we ervoor zorgen dat onze kinderen veilig blijven, terwijl ze genieten van hun favoriete hobby's.

Blijf op de hoogte over nieuwe artikels

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Deel dit artikel

Meer artikels

Scroll naar boven
[]