Via onze tips pakt deze moeder schermtijd anders aan.

Moeder helpt kinderen met schermgebruik
We waren aangenaam verrast toen we de mail van deze moeder ontvingen. Zij is een moeder met een zoon (14) en dochter (16) en heeft een traject bij ons afgelegd. Haar mail is een mooi voorbeeld dat toont dat je je thuissituatie op een eigen manier kan aanpakken. We konden het daarom niet laten om haar mail te delen. 

Tijdens de vakantie

 

Eigenlijk gaat het vrij goed. We hebben een regeling getroffen tijdens de vakanties waarbij de kinderen van ‘s morgens tot 21u15 toegang hebben tot wifi. Met vrijheid komt verantwoordelijkheid (heb ik goed onthouden van eerste coaching).

Regels dat ik nu thuis toepas

  • elke dag uurtje actief buiten
  • gewone taakjes doen (tafel dekken, afruimen, vaatwasser vullen, inzetten, ….)
  • elke dag 1 uur extra taak (auto kuisen, kruid uit doen, keukenkasten kuisen, gras afrijden. We hebben een lijst gemaakt.
  • elke dag 1 uur huiswerk maken

Als ze deze van deze taken niet doen, dan mogen ze kiezen uit de dag nadien één van deze gevolgen:

  • 30 minuten minder wifi ‘s avonds
  • 30 minuten gezelschapsspelletjes met ons spelen (dat doe ik graag, deden we vroeger ook veel, maar nu vinden ze het minder fijn)
  • 30 minuten mee gaan wandelen.
  • Ze moesten ook per dag hun wifi-verbruik opschrijven en donderdagavond is het nog altijd wifi-vrije avond (vanaf 18u).

Deze regeling werkte voor iedereen. Ze hebben nu beiden online onderwijs en ze zijn in de voormiddag vooral daarmee bezig. De extra taak valt weg, maar al de rest blijft zoals bij het oude. Wij hebben voor onszelf een lijst opgesteld welke uren we per dag beschikbaar zijn voor huiswerkbegeleiding (dit om te vermijden dat ze ons constant storen voor iets kleins). Ik werk zelf elke voormiddag en dan is het moeilijker om er voor hen te zijn. Onze zoon zat in de vakantie wel nog erg vaak op zijn PlayStation, maar zolang hij de andere verantwoordelijkheden opneemt, heb ik vooral moeten loslatenDe dochter heeft tijdens de vakantie 3 boeken gelezen, dus zat ze er automatisch minder op.

Dus ik denk wel dat we op de goede weg zijn!!”

Een andere moeder met drie zonen van 12,15 en 17 pakte het als volgt aan:

In Schoolweken

 

“Elke kind krijgt één vaste schermvrije dag in de week. Dat betekent: géén vaste computer, géén laptop, géén smartphone en géén televisie. Al hun toestellen moeten dan beneden blijven liggen. 

De jongste zoon krijgt op dinsdag en vrijdag maximum één uur schermtijd op de vaste computer of laptop en maximum twee uur op woensdag, zaterdag en zondag. 

De oudere zonen mogen elk acht uur gametijd verdelen over de week. Eén uur gamen is steeds één uur gamen: de uurregeling wordt strikt gerespecteerd, ook als er game-updates moeten worden uitgevoerd. Een game afronden kan maximum een kwartier duren, daarna wordt het spel wanneer nodig hardhandig afgesloten. 

Alle smartphones moeten om 22 uur beneden liggen.

Daarnaast is er een takenlijst met dagelijkse taakjes, die afgewerkt moeten zijn voor ze beginnen te gamen. Afwisselend staan de jongens in om te helpen bij het koken, de tafel te dekken, af te wassen, te stofzuigen enzovoort. Als dat goed lukt, krijgen ze wekelijks op zondag een uurtje extra schermtijd.

Het is soms wat zoeken naar wat werkt voor jouw gezin, maar er zijn altijd mogelijkheden.

In onze coaching begeleiden we je graag verder naar een evenwicht game- en schermgebruik voor jou en je gezin.

Blijf op de hoogte over nieuwe artikels

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Deel dit artikel

Meer artikels

Verslag van onze impact in 2023. cover
Gameverslaving

Verslag van onze impact in 2023.

In het voorjaar van 2023 begonnen we onze impact te meten via Impact Track, gedreven door de cruciale vraag: Hoe effectief zijn onze activiteiten echt? Na een jaar van nauwgezette data-analyse, zijn we verheugd onze eerste bevindingen te delen.

Een blik op gameverslaving en preventie in Aalst cover
Gameverslaving

Een blik op gameverslaving en preventie in Aalst

Stad Aalst neemt het voortouw in de strijd tegen gameverslaving bij jongeren door samen te werken met organisaties en ervaringsdeskundigen zoals met GameChangers. Met een focus op mediawijsheid, veilig online gedrag en de balans tussen online en offline leven, streeft Stad Aalst naar een gezondere digitale omgang voor haar inwoners.

Scroll naar boven