Via onze tips pakt deze moeder schermtijd anders aan. - GameChangers

Via onze tips pakt deze moeder schermtijd anders aan.

Moeder helpt kinderen met schermgebruik

We waren aangenaam verrast toen we de mail van deze moeder ontvingen. Zij is een moeder met een zoon (14) en dochter (16) en heeft een traject bij ons afgelegd. Haar mail is een mooi voorbeeld dat toont dat je je thuissituatie op een eigen manier kan aanpakken. We konden het daarom niet laten om haar mail te delen. 

Mail

 

Eigenlijk gaat het vrij goed. We hebben een regeling getroffen tijdens de vakanties waarbij de kinderen van ‘s morgens tot 21u15 toegang hebben tot wifi. Met vrijheid komt verantwoordelijkheid (heb ik goed onthouden van eerste coaching).

Regels dat ik nu thuis toepas 

  • elke dag uurtje actief buiten
  • gewone taakjes doen (tafel dekken, afruimen, vaatwasser vullen, inzetten, ….)
  • elke dag 1 uur extra taak (auto kuisen, kruid uit doen, keukenkasten kuisen, gras afrijden. We hebben een lijst gemaakt.
  • elke dag 1 uur huiswerk maken

Als ze deze van deze taken niet doen, dan mogen ze kiezen uit de dag nadien één van deze gevolgen:

  •  30 minuten minder wifi ‘s avonds
  • 30 minuten gezelschapsspelletjes met ons spelen (dat doe ik graag, deden we vroeger ook veel, maar nu vinden ze het minder fijn)
  • 30 minuten mee gaan wandelen.
  • Ze moesten ook per dag hun wifi-verbruik opschrijven en donderdagavond is het nog altijd wifi-vrije avond (vanaf 18u).

Deze regeling werkte voor iedereen. Ze hebben nu beiden online onderwijs en ze zijn in de voormiddag vooral daarmee bezig. De extra taak valt weg, maar al de rest blijft zoals bij het oude. Wij hebben voor onszelf een lijst opgesteld welke uren we per dag beschikbaar zijn voor huiswerkbegeleiding (dit om te vermijden dat ze ons constant storen voor iets kleins). Ik werk zelf elke voormiddag en dan is het moeilijker om er voor hen te zijn. Onze zoon zat in de vakantie wel nog erg vaak op zijn PlayStation, maar zolang hij de andere verantwoordelijkheden opneemt, heb ik vooral moeten loslatenDe dochter heeft tijdens de vakantie 3 boeken gelezen, dus zat ze er automatisch minder op.

Dus ik denk wel dat we op de goede weg zijn!!”

Blijf op de hoogte over nieuwe artikels

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Meer artikels

Schermtijd tijdens schooltijd
Tips voor gamers

Evenwichtig schermgedrag vanaf de eerste schooldag

Klaar voor de meest buitengewone schoolstart ooit? In normale tijden was het voor veel leerlingen al een klus om na 2 maanden vakantie, geen verplichtingen en een overvloed aan vrije tijd terug de aandacht bij de les te houden. Nu hebben veel jongeren haast 5 maanden thuiszitten achter de rug. Voor sommigen betekende dit hele dagen

Getuigenis gamer

Kersverse papa Leander vindt zijn digitale balans

Enige tijd geleden kwam ik in contact met Leander (28), een kersverse papa en gamer. Hij worstelde er echter mee om z’n gamen in evenwicht te houden en het zorgde thuis voor veel discussie.  Hij schreef in zijn mail: “Ons gezinnetje is onlangs uitgebreid en ik vind het moeilijk om te minderen met gamen, om

Scroll naar top